Yapı dışı kabuğunda kullanılan metal yüzeyli sandviç paneller ve seçim modeli - Saygın, Derya (My University, 2004)
Onsekizinci yüzyılda başlayan endüstri devrimi ile yapı ürünlerinin türü, üretimi ve tüketimi değişmiştir, böylece, önceleri az sayıda olan yapı ürünlerinin seçimi daha karmaşık bir hale gelmiştir.Bileşenlerinde tek başına bulunmayan daha üstün özellikler elde etmek için, en az iki farklı malzemenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kompozit malzemelerin gelişimi de endüstri devrimi sonrasında olmuştur. Kompozit malzeme, taneciklerle güçlendirilmiş, tanelerle donatılı, liflerle donatılı ve tabakalı kompozit malzeme olmak üzere dört guruba ayrılabilir. Çeşitli yönlerden farklılıklar gösteren tabakaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan sandviç kompozitler, tabakalı kompozitlerin özel bir türüdür. Genel olarak, iki adet ince, sert ve güçlü yüzey ve bu yüzeylere göre daha kaim, hafif ve nispeten daha zayıf bir özün birleşmesinden meydana gelen sandviç kompozitlerin kullanılma amaçlan yapısal performansı geliştirmektir. Geniş bir kullanım alam olan sandviç kompozitler, düşük ağırlıklarına rağmen yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan yalıtımlı sandviç paneller şeklinde yapı dış kabuğunda kullamlmaktadırlar. Bu çalışmada, öncelikle kompozit ürün tanımı ve sınıflaması ele alınarak sandviç kompozitler genel olarak incelenmişlerdir. Daha sonra, yapı dış kabuğunda kullanılan sandviç panel sınıflaması yapılarak, bu panellerin strüktürel özellikleri ve üretimlerine değinilerek çeşitli sandviç panel uygulamaları incelenmiştir. Son olarak, sandviç panel seçimine yardımcı olacak bir performans modeli oluşturularak, malzeme özellik tabloları yardımı ile sandviç panel seçimine bir alternatif oluşturulmuştur. Model, aralarında seçim yapılacak olan malzemelerin, fiziksel, mekanik, ekonomik ve estetik özelliklerini inceleyerek, kullanım amacına en uygun malzemenin ön plana çıkarılmasını amaçlamaktadır. Model detaylı bir şekilde açıklanmış ve işleyişi bir örnekle gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Kompozit malzeme; Sandviç kopozitler; Kullanıma uygunluk