Hastane lojistiği ve bir uygulama - Sağbaş, Binnur (My University, 2007)
Yüksek harcamaların yapıldıgı saglık sektöründe, hastanelerde uygulanmakta olan lojistik süreçleri, hastane bütçelerinin son derece büyük bir bölümünü teskil etmektedir. Harcamaların bu kadar yüksek oldugu bir sektörde, maliyetlerin düsürülmesi, etkinligin ve kaliteninarttırılması amacıyla bir takım destek süreçlerinin uygulanmasına gerek duyulmaktadır. stebu süreçlerden biri de hastane lojistigi sürecidir. Her ne kadar kritik önemi yeterince anlaşılmamış olsa da, hastane lojistigi son derece karmasık bir süreçtir. Bu süreci sadece tıbbi gereçlerin ve ilaçların tedarigi ve dagıtımı olarak nitelendirmek eksik bir yaklasım olacaktır.Hastane lojistigi süreci ilâç, tıbbi cihaz ve gereçler, personel, yemek servisi, güvenlik, enerjigibi ihtiyaçların temin edilmesi ve ilgili birimlere dagıtılması süreçlerini kapsamaktadır. Bu süreçlerin yönetimi hastane içinde olusturulmus olan alt birimler tarafından gerçeklestirilir. Hastane lojistigi konusunda dünya genelinde pek çok arastırma yapılmıs olmasına ragmen,ülkemizde bu yönde yapılan çalısmaların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu durumdan yolaçıkılarak hazırlanan bu çalısmada, hastane lojistigi konusunda teorik bir çerçevenin olusturulması ve hastanelerdeki lojistik aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıstır. Bu dogrultuda dört farklı hastane ile mülakatlar yapılmıs ve cevaplar alınmaya çalısılmıstır. Sonuçlara bakıldıgında devlet hastanelerinin "lojistik" kavramını henüz kullanmadıkları, özel hastanelerin ise sistem kurma ve yerlestirme asamasında oldukları görülmüstür. Ortaya çıkan bir baska vahim sonuç ise, "satın alma" ile "lojistik" kavramlarının es anlamlı kullanılıyor olmasıdır.Anahtar kelimeler: Hastane lojistigi, tıbbi atık lojistigi, afet durumlarında lojistik.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Hastanelerde lojistik yönetimi; İlaç ve tıbbi malzeme lojitiği; Hastanelerde atık lojistiği; Afet planlaması ve hazırlık