Şirket değerleme yöntemlerinin incelenmesi ve uygulama - Ede, Sinan (My University, 2016)
Varlıkların değerinin belirlenmesi kavramı geçmişten günümüze kadar önem arz eden konulardan bir tanesidir. Finans dünyasında önemli bir yere sahip olan firma değeri kavramı, son yıllarda firmaların kar maksimizasyonundan ziyade firma değeri maksimize etmeye önem vermeleriyle daha da kritik bir konu haline gelmiştir. Çalışma kapsamında, günümüzde yaygın olarak kullanılan şirket değerleme yöntemleri incelenerek, bir uygulamayla yöntemler örneklendirilmeye çalışılmıştır. Şirket değerleme yöntemleri Aktif Bazlı, Piyasa Bazlı ve Gelir Bazlı olmak üzere üç başlık altında toplanmaktadır. Çalışma kapsamında Borsa İstanbul' da işlem gören bir şirket İndirgenmiş Nakit Akımları, İndirgenmiş Kar Payları, Ekonomik Katma Değer ve Piyasa Değeri Yaklaşımı ile değerlemeye tabi tutulmuştur. Firma değerlemesinde sadece geçmişteki finansal performans değil, özellikle gelir bazlı yöntemlerde, gelecekte beklenen finansal performans da dikkate alınır. Bu nedenle, şirket değeri belirlenirken, bahsedilen yöntemlerde araştırmacının varsayımları çok büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı, benzer varsayımlar altında, aynı firma için farklı değerleme yöntemleriyle bulunan sonuçlar arasında farklılık olup olmadığının ortaya koyulmasıdır. Bu nedenle, yöntemler uygulanırken, her bir ayrı yöntem için kullanılan varsayımlar yöntemin imkanları dahilinde aynı olacak şekilde belirlenmiştir. Bu şekilde, aynı firma için farklı değerleme yöntemleriyle ölçülen firma değerleri arasında farklılık olup olmadığının bulunması amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Firma değerlemesi; İndirgenmiş nakit akımları yöntemi; Varlık fiyatlama modeli; Ekonomik katma değer