İletişim oyunlarının yabancılara Türkçe öğretiminde konuşma becerisine etkisi - Seyhan, Büşra (My University, 2021)
Bu araştırma yabancılara Türkçe öğretiminde A1 seviyesinde kullanılan iletişim oyunlarının öğrencilerin konuşma becerisine etkisini saptamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın deseni yarı deneysel modellerden “son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desen”dir. Araştırma için öncelikle “İstanbul Yabancılar İçin Türkçe” ders kitabının A1 seviyesi kazanımlarıyla uyumlu 20 adet iletişim oyunu tasarlanmıştır ve üç alan uzmanının görüşü alınarak oyunların kazanımlara uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın uygulama süreci İstanbul ili Bahçelievler ilçesinde bulunan Şehit Mehmet Karaaslan Uluslararası Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde yürütülmüştür. Bu okulda A1 seviyesinde Türkçe öğrenen öğrencilerden oluşan sınıflar araştırmacı tarafından deney ve kontrol grupları olarak belirlenmiş, kontrol grubundakilere müdahale edilmezken deney grubundakiler derslerde geleneksel öğrenimlerine devam etmenin yanı sıra iletişim oyunları da oynayarak Türkçe öğrenmeye devam etmiştir. 8 hafta süren uygulamanın ardından uygulanan son testten elde edilen veriler SPSS 24 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler normal dağılım göstermediği için deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin son test puanlarının anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Sonuç olarak, iletişim oyunları oynayan sınıftaki öğrencilerin konuşma becerisi puanlarının daha yüksek olduğu ancak bunun istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, uygulama sonunda deney grubundaki öğrencilerle yapılan odak grup görüşmesinde derste oynanan oyunlar değerlendirilmiş, öğrencilerden bu oyunların olumlu ve olumsuz yönleriyle ilgili görüşler alınmıştır. Bu görüşmenin sonucunda iletişim oyunlarının Türkçe öğreniminde etkili bir araç olduğu, öğrendiklerinin kalıcılığını arttırdığı, yeni kelimeler öğrenmelerini sağladığı, öğrenciler arasındaki etkileşimi ve dayanışmayı arttırdığı, Türkçe konuşma kaygılarını azalttığı ve derslerin tekdüzeliğini kırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Yabancılara Türkçe öğretimi; İletişim oyunları; Konuşma becerisi; İkinci dil eğitimi