Türkiye'de trans erkeklerin açılma süreçlerine etki eden faktörlerin sosyolojik analizi - Çelebi, Emirhan Deniz H. (My University, 2018)
Bu çalışma, Türkiye'deki trans erkeklerin açılma süreçlerine etki eden faktörlerin toplumsal boyutlarını açıklamayı amaçlamıştır. Açılma, münferit bir eylemden ziyade bireyin içinde yaşadığı toplumdan etkilenen, aynı şekilde içinde bulunduğu toplumu da etkileyen bir süreçtir. Açılmaya etki eden faktörler, on altı trans erkeğin açılma deneyimlerinin derinlemesine mülakat yöntemi ile toplanması ve verilerin içerik analizine tâbi tutulması ile elde edilmiştir. Açılmaya etki eden altı faktör saptanmış olup, bunlar cis-gender heteronormatif sistem ve açılma, ön yargı, damgalama ve açılma, cinsiyet geçiş süreci ve açılma, sosyal ve ekonomik hakların elde edilmesi sürecinde açılma, kaygı, güven ve açılma ile teknolojik ve iletişimsel modernleşme süreci ve açılma başlıkları altında toplanmıştır. Türkiye'deki trans erkeklerin açılma süreçlerine odaklanan bu araştırma, araştırmacılardan psikologlara, sağlık alanından hukuki alanlara dek toplumun çeşitli kesimlerine de translar için daha güvenli alanların inşa edilmesi adına görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018
Keywords: Trans erkek; Açılma; Transseksüel; Cinsiyet kimliği