Bünyesinde çatlak bulunan levhanın boron-epoksi yama ile tamirinde iki farklı yapıştırıcının birlikte kullanılmasının kayma gerilmelerine etkisinin incelenmesi - Çay, Mustafa (My University, 2016)
Bu çalışmada amaç, bünyesinde çatlak bulunan levhanın, kompozit yama ve yapıştırıcı ile tamirinde, tek tip yapıştırıcının kullanıldığı mono model ve mekanik özellikleri aynı olmayan iki farklı yapıştırıcının birlikte kullanıldığı hibrit modelin, tek bindirmeli yapıştırma bağlantısında kayma gerilmesi ve kırılma enerjisine etkisini incelemektir. Ayrıca; yapıştırıcı kalınlığının, tipinin, hibrit yapıştırmalı modellerde sünek/gevrek bindirme uzunlukları oranının, kayma gerilmesi dağılımları ve kırılma enerjilerine etkileri incelenmiştir. Tez çalışmasına geçmeden önce, literatürden örnek bir model seçilmiş, bu problem birebir modellenerek analiz edilmiş ve bu çalışmada elde edilen tüm sonuçlar tarafımızdan elde edilmiştir. Bu tez çalışmasında ise öncelikle, hibrit yapıştırmalı modeller oluşturulmuştur. Hibrit modellerin birincisinde Araldite AV138M ve Araldite 2015 kullanılmış olup ikincisinde Araldite AV138M ve DP 8005 kullanılmıştır. Daha sonra Araldite AV138M, Araldite 2015 ve DP 8005 yapıştırıcılarının tek kullanıldığı mono yapıştırmalı modeller oluşturulmuştur. Tüm modeller için kayma gerilmelerinin analizleri yapılmıştır. Yapıştırıcı kayma gerilmeleri τzx ve τzy, çatlak ucuna dik bir sanal çizgi boyunca incelenmiştir. Ayrıca oluşturulan modeller için enerji serbest kalma xiv oranlarının dağılımları elde edilmiştir. Gerilme ve kırılma enerjisi analizlerinde Franc2D/L programı kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Enerji salıverme oranı; Kırılma enerjisi; Hibrit yapıştırma; Mono yapıştırma; Epoksi yapıştırıcı; Kırılma mekaniği; Yapıştırıcı gerilmeleri; Sonlu elemanlar metodu; Çatlak ve çatlak boyu