Evli bireylerin psikolojik iyi oluşları ile evlilik doyumu, öz-anlayış ve mutluluğu artırma stratejileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi - Bırni, Gaye (My University, 2021)
Bu araştırmada, evli bireylerin psikolojik iyi oluşları ile evlilik doyumları, öz-anlayış seviyeleri ve mutluluğu artırma stratejileri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmaya, 330 evli birey (213 kadın ve 117 erkek) katılmıştır. Araştırmada, “Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”, “Evlilik Yaşam Doyumu Ölçeği”, “Öz-anlayış Ölçeği”, “Mutluluğu Artırma Stratejileri Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar için t testi, Pearson korelasyon testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analizler SPSS programının 22. sürümü ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre evli bireyler için psikolojik iyi oluş, evlilik doyumu, öz-anlayış ve mutluluğu artırma stratejileri pozitif yönde korelasyon göstermektedir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarının, öz-anlayış ve evlilik doyumu tarafından pozitif yönde anlamlı olarak yordandığı bulunmuştur. Evlilik doyumu ve öz-anlayış, evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarının toplam varyansının %34’ünü açıklamıştır. Yine bulgulara göre mutluluğu artırma stratejileri evli bireylerin psikolojik iyi oluşunu pozitif yönde anlamlı olarak açıklamıştır. İstekleri doyurmak, mental kontrol yapmak ve dini inancı gereğini yapmak stratejileri evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarının toplam varyansın %12’sini açıklamıştır. Araştırmanın bulguları, alanyazın ve araştırmalar ışığında tartışılmış̧, öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Psikolojik iyi oluş; Evlilik doyumu; Öz-anlayış; Mutluluğu artırma stratejileri