Manyetik rezonans (MR) görüntülerinin üç boyutlu modellenmesi ve analizi - Çavdaroğlu, gülsüm Çiğdem (My University, 2006)
Üç boyutlu modelleme tıp bilimi, inşaat sektörü, yapı fuarları, turizm ve tasarım gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, tıp alanında bilgisayar kullanımını desteklemekte ve her gün hekimlere yeni imkanlar ve yeni kolaylıklar sunmaktadır. Artık cerrahi uygulama yapılmaksızın, sadece hastadan alınan görüntüler kullanılarak hastanın iç organları modellenebilmekte ve tanı koyma aşaması model üzerinde yapılabilmektedir. Bu gelişmeler, uygulamalar sırasında yapılabilecek olası hataları en aza indirgeyen ve yüksek kalitede hizmet sunmayı sağlayan önemli adımlardır. Tıp biliminin insan sağlığı ve insan yaşamı üzerine çalıştığı düşünülürse, bu tür gelişmelerin insanlık adına önemli gelişmeler olduğu sonucuna kolaylıkla varılabilir. Üç boyutlu modelleme yapabilmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Voksel tabanlı yöntemler de bu yöntemlerden birisidir. Voksel tabanlı yöntemler, özellikle düzgün kenarlara sahip olmayan, hacimleri içerisinde önemli bilgiler taşıyan nesnelerin modellenmesinde oldukça iyi sonuçlar üretirler. Voksel, hacimsel veriyi temsil eder. Sadece köşe noktalarında, yüzeylerinde değil hacmi içerisinde de bilgi taşır. Hasta iç organlarına ilişkin gerçeğe yakın bir modelleme sunulması, kuşkusuz tıp bilimi için yeterli değildir. Hekime model üzerinde işaretlemeler yapabilme, modeli üç boyutlu ortamda taşıyabilme, eksenler etrafında döndürebilme gibi ek olanaklar da sunulabilmelidir. Bu amaçla oluşturulan model, iki boyutlu ortamda hekime sunularak hekimin model ile ilgili birtakım işlemleri yapabilmesi ve sonuçları modele aktarabilmesi sağlanmıştır. Bu tezde insan beynine ait manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak insan beyninin bir modeli oluşturulmuş ve model üzerinde tanı koyma imkanı sunulmuştur. Bilişim teknolojisinin sunduğu faydalar ile hekimlerin bilgi, uzmanlık ve deneyimleri bir arada kullanılarak cerrahi uygulamalardaki hata olasılıklarının en aza indirgenmesi ve tıpta nitelikli hizmetlerin sunulması amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Tıbbi görüntüleme sistemleri; Voksel tabanlı modelleme; Üç boyutlu modelleme; MR görüntü analizi