Kamaşma ve kamaşmanın belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin incelenmesi - Kılıç, Esra (My University, 1994)
İnsan dış dünya ile olan ilişkisini büyük oranda görsel algılama aracılığı ile gerçekleştirir. Bundan ötürü, bir ortamda, görsel algılama için gerekli olan iyi görme koşullarının ya da başka bit deyişle, görsel konforun sağlanması büyük önem taşır. İyi görme koşulları ise ortamda oluşturulan aydınlığın, nicelik ve niteliğine bağlıdır. Bu çalışmada, bir ortamda, görsel konfor açısından, varlığı kabul edilemez olan kamaşma, türleri ve kamaşmanın değerlendirilmesi konuları incelenmiştir. Ancak, konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından, kamaşmanın oluşumunda önemli birer etken olan. görme organı, işleyiş biçimi ve görsel algılamanın temelini oluşturan, karşıtlık konularına da değinilmiştir Kamaşmanın oluşumunu inceleyerek, buna bağlı olarak yapılan değerlendirmeleri ve alınabilecek önlemleri kapsayan bu çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde, kamaşma olayının oluşmasında büyük bir etken olan. görme organı ve özellikleri incelenmiştir. 2. bölümde, görsel algılamanın koşulu olan ancak, belirli sınırları geçmesi durumunda, kamaşmaya neden olan karşıtlık konusuna değinilmiştir. 3. Bölümde ise. l.ve 2. bölümde anlatılan, görme organının yapısı ve karşıtlık konularına bağlı olarak oluşan kamaşma ve kişide yarattığı duyulanmalara bağlı olarak, değişik isimler alan kamaşma türleri incelenmiştir. 4. bölümde, kapalı bir mekanda, yapay ışık kaynaklarının kullanılması durumunda, oluşabilecek kamaşmanın sayısal değer olarak hesaplanması için. çeşitli ülkelerde kullanılan yöntemlerden. "CIBSE kamaşma indeksi ve "görsel konfor olasılığı" yöntemleri, incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. 5. bölümde ise, oluş nedeni ve biçimi bilinen kamaşmaya karşı alınabilecek önlemlerle ilgili ana ilkeler ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Görsel konfor ölçütleri; Görsel algılama; Kamaşma; Konforsuzluk