Bursa Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin termodinamik analizi ve maliyet hesabı - Meriç, Hakan (My University, 2005)
Eneği günümüzde, ülkelerin dış politikalarını mevcut kaynaklara yakın olma çabası içerisine girmeyi düşündürecek derecede stratejik bir konu haline gelmiştir. Bundan dolayı enerjinin mümkün olan en verimli şekilde kullanılması için araştırmalar sürmektedir. Tezde, doğal gaz yakıtlı kombine güç santrallerinde kayıpların nerelerde ve hangi oranlarda oluştuğu, termodinamiğin birinci ve ikinci kanunlarını esas alan analizlerle tespit edilmiştir. Analizlerde, sistemin bütünü ve sistemi oluşturan her bir ünite için, yeryüzü seviyesindeki atmosferik hava sıcaklıkları, basıncı, bağıl nemi ve yük durumu değişimlerinin sistemdeki enerji / ekserji akış hızlan ile elektrik enerjisi, tersinir iş ve tersinmezlikler ve maliyetler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulama merkezi olarak 1999 yılında kurulan ve ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacının, önemli bir bölümünü karşılama kapasitesine sahip olan Bursa / Ovaakça Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali seçilmiştir. Çalışmada, dizayn verileri yaklaşımlarıyla analiz gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen bulgular grafikler halinde sunulmuş ve sonuçlar tartışılmıştır. Atmosferik hava sıcaklığındaki artışın sistemin genel verimim" olumsuz, yük durumundaki artışın ise genel verimleri olumlu yönde etkilediği, atmosferik hava nemi ve basıncının sistem verimine etkilerinin ihmal edilebilir seviyede olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Termodinamik analiz; Enerji analizi; Ekserji analizi; Kombine çevrim