Antimetrik yüklü sığ küresel kabukların geometrik doğrusal olmayan analizi - Altekin, Murat (My University, 2005)
Bu çalışmada, ankastre mesnetli sığ küresel kabukların düşey olarak etkiyen ve yükseklikle değişen bir antimetrik yayılı yük etkisinde doğrusal olmayan analizi yapılmıştır. Kabuk problemlerinin çoğunda olduğu gibi doğrusal olmayan yapıdaki kısmi diferansiyel denklem takımının çözümünde sayısal yöntemler kullanılmıştır. İlk olarak, Kantorovich yöntemi ile kısmi diferansiyel kabuk denklemleri sıradan diferansiyel denklemlere dönüştürülmüştür.Ardından, sonlu farklar yöntemiyle sıradan diferansiyel denklemler, cebirsel denklemler haline getirilmiştir. Son olarak, Newton-Raphson yöntemiyle doğrusal olmayan cebirsel denklem takımı çözülmüştür. Simetrik ve asimetrik ilkel kusurun etkisi de dikkate alınarak çeşitli parametrelere göre kabuğun taşıyabileceği kritik dış yük değerleri bulunmuştur. Kesit tesirleri ile dış yük-yer değiştirme grafikleri çizilmiş ve sayısal karşılaştırmalar yapılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Sığ küresel kabuklar; Sonlu farklar yöntemi; Newton yöntemi; Doğrusal olmayan denklemler