Floransa ve Istanbul'da sokak cepheleri ve mekanlarının karşılaştırmalı analizi - Karakurt, Dilara (My University, 2010)
`Floransa Ve İstanbul'da Sokak Cepheleri Ve Mekânlarının Karşılaştırmalı Analizi' olarak belirlenen yüksek lisans tezinde, iki farklı coğrafyaya ve kültüre ait kentsel mekanların incelenip, değerlendirilmesi ve daha sonra yapılabilecek çalışmalara kaynak olması amaçlanmıştır.Toplam beş bölümden oluşan tezin giriş bölümünde ulaşılmak istenen amaç, tezin kapsamı ve araştırma yöntemleri belirtilmiştir.İkinci bölümde, mimari kimlik ve kültür ilişkisi incelenmiştir.Üçüncü bölümde, bölgelerin seçim nedenleri belirtilmiştir. Floransa ve Tarihi Yarımada kültürel kimlik, tarihi kent dokusu, turizmin kent üzerindeki etkisi, kentsel açık mekânlar, imaj öğeleri bakımından incelenmiş, ayrıca her bir yapı, hazırlanan tablolar ve renklendirilmiş rölöve çalışmaları ile analiz edilmiştir.Dördüncü bölümde ise elde edilen veriler doğrultusunda, Floransa ve İstanbul'da sokak cepheleri ve mekânları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Farklı kültürlerde biçimlenmiş olan örnekler arasındaki aynılıklar ve farklıkları belirlenmiştir.Son bölümde ise tez çalışmasının genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Mimari kimlik - kültür ilişkisi; Floransa; Tarihi kent dokusu