Tarihi kent merkezlerinde yeni çatı eklerinin İstanbul ve Viyana kentlerinde irdelenmesi - Koçarslan, Pınar (My University, 2004)
Bugünkü kentsel planlama politikalarının en önemli hedefi, tarihi kentlerin sürekliliğini sağlamak olmalıdır. Yüzyıllardır varlığını devam ettiren bu bölgelere, bundan sonra da yaşama, çalışma, ticaret ve kültürel aktivitelere hizmet etme görevini devam ettirme şansını tanımak zorundayız. Nitekim yaşam koşulları, tarihi kent merkezlerini toprak yetersizliğine bağlı olarak mevcut yapıları yeniden değerlendirerek çatı eklentisi uygulamalarına yönlendirmektedir. Avrupa'nın tarihi merkezlerinde mevcut yapı üzerine uygulanan çatı eklentisi tasarımları son yıllarda oldukça gündemde olan bir konudur. Özellikle Viyana tarihi kent merkezinde son derece özgün tasarımlar kent siluetini etkisi altına almıştır. İstanbul kentinde ise, yeni çatı ekleri uygulamalarına toplumsal yönelişin ve ihtiyacın en önemli nedeni, özellikle İstanbul'un tarihi dokusunu en iyi yansıtabilen Galata ve Beyoğlu bölgeleri esas alınarak, nüfusun git gide kent merkezlerinde yoğunlaşmasıdır. Bu noktada İstanbul, Viyana kentinden ayrılmaktadır, çünkü Viyana'yı yeni çatı ekleri uygulamasına teşvik eden amaç, kent merkezindeki nüfusu yeniden canlandırmak ve sosyolojik profilini zenginleştirmektir. Her iki kentin bu konudaki yaklaşımları ve yasal düzenlemeleri ayrışmaktadır, fakat ortak olan noktaları yeni çatı ekleri uygulamalarında spesifik olarak düzenlenmiş yasal düzenlemelere ve mimari taslaklara duyulan ihtiyaçtır.Araştırmanın amacı, tarihi kent merkezlerinde yeni çatı ekleri uygulamaları bağlamında İstanbul ve Viyana kentlerinin konu hakkındaki yaklaşımları ve yöntemlerini incelemektir.Tezin içeriği aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:Birinci Bölümde, tezin amaç, kapsam ve yöntemi belirtilmiştir.İkinci Bölümde, tarihi çevrede yeni ve ek yapı tasarımı kavramı, İstanbul ve Viyana kentlerininde bu konudaki yaklaşımına dikkat çekilerek irdelenmesi, tarihi çevreyi koruma bağlamında bozulma nedenleri, yeni tasarıma yönelten nedenleri ve yöntemleri yasal düzen-lemeler çerçevesinden de bakılarak açıklanmıştır.Üçüncü Bölümde, tarihi çevrede yapılara ek tasarımı olarak yeni çatı eklerinin, Viyana ve İstanbul kentleri esas alınarak kentsel strüktüre etkileri, işlevleri, tasarım tipolojileri ve oluşum biçimleri açıklanmıştır.Dördüncü Bölümde, İstanbul ve Viyana kentlerindeki yeni çatı ekleri uygulamaları ile ilgili örneklere yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Tarihi çevre; Koruma; Yeni ve ek yapı tasarımı; Yeni çatı ekleri