Kalite kontrolu ve bir metal işkolunda bilgisayarlı uygulama - Genç, Cemil Nihat (My University, 1991)
Tüm Dünya* da olduğu gibi Türkiye'de de sanayinin karşılaştığı ciddi sorunların başında kalitesiz Üretim gelmektedir. Dünya piyasalarının giderek entegre olmaları sebebiyle, malların (ve buna ilave olarak hizmetlerin) global tüketicinin talepleri dikkate alınarak üretilmeleri gerekmektedir. Gün geçtikçe daha sofistike hale gelen teknoloji ve, bir bakıma buna bağlı olarak, daha titiz ve seçkinci olan bir tüketici kitlesi karşısında kalitesiz malların veya hizmetlerin rağbet görmeyeceği kesindir. Böyle bir piyasada rekabet etmeğe kalkışan sanayi kuruluşları ürünlerinin kalitesine daha çok önem vermek durumundadırlar. Milli, ve dolayısıyla da küresel, refahın temelini oluşturan üretimin giderek artan kalite şuurunu gözardı etmesi mümkün değildir. 0 halde, her kuruluş kendi bünyesinde kalite bilincini geliştirmek durumunda olmalıdır. Bu da ancak kalitenin ve onun kontrolünün etkin bir şekilde tesis edilmesi için gereken eğitimin temini ile mümkündür. Bu tez çalışması, yukarıda bahsi geçen eğitime yardımcı olabilmek amacını gütmektedir. Her ne kadar bir metal işkolu örnek olarak seçilmişse de, izah edilen ilke ve teknikler diğer sanayi alanları ve hizmet sektörü için de geçerlidir. Kalite ve kalite kontrolün tarihi gelişimi, kavramların tanımlanması ve izahı, kalite kontrolünde istatistik yöntemlerinin tatbiki ve kalite kontrol çemberleri kavramı bölümlerinden oluşan bu çalışmanın uygulama kısmında ise çağdaş kalite kontrol tekniklerinden bazılarının bilgisayar kullanımı ile gerçek bir ortanda tatbiki yer almaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1991
Keywords: Kalite kontrolu; İstatistikli kalite kontrolu