Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii taşıyıcı sistem deprem davranışının incelenmesi - Timur, Timurhan (My University, 2001)
Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden biri olan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii, Marmara ve çevresinde meydana gelmiş tüm depremlerden olduğu gibi son 1999 Marmara Depremi'nden de etkilenmiş ve ciddi şekilde hasar görmüştür. Yapının bir an önce onarılması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Analitik incelemeler yapının, geleneksel yöntemlerle, orijinalliği bozulmadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını göstermektedir. Yapının onarımı yapıldıktan sonra sismik yalıtım ile takviyesinin yapının ömrünü uzatacağı ve bunun kökten, kalıcı ve gerçekçi bir çözüm olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada yığma yapılarda hasar türleri ve nedenleri ve bu yapıların onarım ve güçlendirme yöntemleri irdelenmiş, güçlendirme yöntemlerinden sismik yalıtım tekniği geniş biçimde açıklanmıştır. SAP90 ve SAP2000 sonlu elemanlarla analiz programlan kullanılarak yapının taşıyıcı sisteminin sismik yalıtımlı ve yalıtımsız hallerinin, serbest titreşim ve 1999 Marmara Depremi'ne ait iki ivme kaydı kullanılarak zorlanmış titreşim analizi yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Yığma yapılarda hasar türleri nedenleri; Sismik yalıtım tekniğinin özellikleri; Yığma yapıların onarım ve güçlendirme yöntemleri; Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii