Türkiye'de uygulanan konut üretim sistemleri analizi ve bilgi bankasının oluşturulması - Çetiner, Olcay (My University, 1995)
Ülkemizde nüfus artışı ve artan konut ihtiyacının giderilmesi, geleneksel sistemlerle sorunu çözmek sonuç vermemekte ve her yıl büyük bir konut ihtiyacı birikimi olmaktadır. Türkiye'de uygulanan konut üretiminde, konut inşaatları süreç açısından, çağdaş inşaat teknolojileri kullanılarak önemli bir birikim sağlamaktadır. Endüstrileşme sürecini yaşamakta olan ülkemizde, çeşitli yapı üretim sistemleri uygulanmaktadır. Önüretim, geleneksel sistemlerle aynı alanda yapılan çalışmalarda Türkiye'deki uygulamalarda ekonomi, kalite ve hız etmenlerini sağlamasının yanısıra ucuz olmamakla, kamuda uygulama alanlarını sınırlı kılmaktadır. Rasyonel, standart ve makinalaşmış üretimin Türkiye'de uygulanması, örgütlenmesi, desteklenmesi kaçınılmaz olmuştur. Günümüzde mimar, yapma çevrenin üretilmesindeki önemli rolünü sürdürmek istiyorsa bu ancak onun modern teknoloji ile uyum içinde olması ve 20.yy.'ın en önemli bileşenlerinden biri durumunda olan bilgisayardan yararlanmasıyla gerçekleşebilmektedir. Salvadori de "daha iyi bir mimari için bilgisayar yardımıyla araştırmadan daha uygun bir teknoloji kullanımı akla gelemez" diyerek konunun önemini belirtmiştir.(Sağlamer, 1974) Ülkemizde uygulanan konut üretim sistemlerinin tanınması-yaygınlaşması gerek uygulama alanlarında gerekse eğitim kurumlarındaki öğrenci projeleri çalışmalarında, Bilgisayar ortamında yapılacak çalışma ile, hızlı ve doğru bilgi alış-verişi sağlamak, Ülkemizde uygulanan konut üretim sistemlerinin, tasarım aşamasında bilgisayar ortamında oluşturulmuş veri tabanı kullanımı ile hızlandırılarak büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Çalışmada amaç, Ülkemiz konut sorunu çözümüne yönelik olarak, önerilen sistemleri incelemek, tanımak, mevcut uygulamaları araştırmak, elde edilen verilerin bilgi aktarımını bilgisayar ortamında değerlendirip bilgi bankası oluşturmaktır. Türkiye'de uygulanan Konut Üretim (-Endüstriyel Yapım-) Sistemlerinin Analizi ve Bilgisayar Ortamında Bilgi Bankasının Oluşturulması ile ilgili bu araştırma, ilk adımda Türkiye'de uygulanan Konut Üretim (-Endüstriyel Yapım-) Sistemleri hakkında literatür araştırması ile bilgilerin toplanması, daha sonraki adımda bu sistemlerle yapılan uygulamaların üretim-montaj aşamalarının incelenmesi ile elde edilen bilgilerin analizi yapılarak Bilgisayar Ortamında Bilgi Bankası oluşturulmasıdır. Bu doğrultularda yapılan çalışma üç bölümden oluşmuştur, I. Bölümde çalışmada kullanılan CAD Sistemi'nin tanımı yapılmış, Yapımda-Genel Tasarım Süreci-Kullanımı ve çalışmada kullanılan CAD Paket Programının tanıtımı yapılmıştır. Cad Sisteminin Yapım için Bir Veri Tabanı Oluşturma Özelliği incelenmeye çalışılmıştır. II. Bölümde Yapımda Endüstrileşme, Yapımda Endüstrileşmenin Konut Üretimine Etkisi ve Yapımda Otomasyon konulan incelenerek Ülkemizde Uygulanan Konut Üretim Sistemlerinden, Endüstrileşmiş Yapım Yöntemleri'nin tanıtımı yapılmıştır. Geleneksel Yapım Sürecinin Rasyonelleştirilmesi ve Yapının Önyapım (Prefabrike) Bileşenlerden Oluşturulması: İskelet Sistemler, Panel Sistemler, Hücre Sistemler konularında bilgi verilmiştir. 111III. Bölümde, Türkiye'de Uygulanan Konut Üretim Sistemlerinin analizi sonucunda, bilgisayar kullanımı ile uygulamalarda hızlı ve doğru bilgi alış-verişi sağlayacak bilgisayar ortamında bilgi bankası oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmada yapılan uygulamada yaygın bir Konut Üretim Sistemi olan Tünel Kalıp Sistemler ve bu sistemleri uygulayıcı kurumlarından Mesa Mesken A:Ş.'nin çalışmaları örnek olarak seçilmiştir. Kullanılan CAD paket programının içerisinde bir menü penceresi açılıp, veritabanı oluşturulmaya çalışılmış ve uygulama denenerek işleyişi test edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Cad sistemi; Konut yapım sistemleri; Konut üretim sistemlerinin analizi