Antalya, Ürünlü Köyü sivil mimari örneği yapılarının yapım sistemlerinin incelenmesi - Yeşildal, Nergiz (My University, 2008)
Toroslarla çevrili Ürünlü, Antalya'nın İbradı İlçesi'ne bağlı bir köy yerleşimidir. Antalya'ya 180 km, Akseki'ye 35 km mesafededir.Özgün sivil mimari örneklerini barındıran Ürünlü, tarihsel dokusu bozulmadan günümüze gelebilmiş ender örneklerdendir. Moloz taşların, bağlayıcı harç olmaksızın kullanıldığı yığma sistemde inşa edilen ahşap hatıllı ?düğmeli ev? yöreye özgüdür. Yöre halkının büyük çoğunluğunun geçim sıkıntısı nedeniyle büyük şehirlere göç etmesi, yapıların hızlı bir biçimde bozulmasına neden olmuştur. Ayrıca yapılardaki nitelikli ahşap işçilikler önemli bir piyasa değerine sahip olduğundan, söz konusu öğeler yapılardan sökülmekte ve satılmaktadır. Değerlerini yitiren evlerin, hızla yok olma sürecine girdikleri gözlemlenmiştir.Ürünlü Köyü'nde yapılan araştırmalar iki tez halinde çalışılmıştır. Öncelikle çalışma alanı sınırları belirlenmiştir. Buna göre 84 adet yapı ?Antalya, Ürünlü Köyü ile Konut Mimarisi Üzerine Bir Araştırma? adlı tezinde Mimar Didem Şimşek tarafından incelenmiştir. Bu çalışma içerisinde ise, belirlenmiş olan çalışma alanı sınırı dahilinde yer alan 105 adet yapı incelenmiştir. Bu yapıların envanter fişleri doldurulmuş ve fotoğraflarla belgelenmiştir. Ürünlü genelinden seçilen 10 adet yapının kısmi rölövesi hazırlanmış, yapılar, yapım sistemi ve malzeme açısından incelenmiştir.Ürünlü'nün geleneksel sivil mimari örneklerinden biri olan Abdurrahman Bayındır-Zeki Cengiz Evi seçilerek, yapının belgelenmesi ve restorasyonuna yönelik olarak, 1/50 ölçekli rölövesi çıkarılmıştır. Çizimler yazı ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Mevcut durumun tespitinden sonra, elde edilen veriler doğrultusunda 1/50 ölçekli restitüsyon çizimleri ve yeniden kullanıma yönelik olarak hazırlanan restorasyon projeleri hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Antalya; Ürünlü; Kuru duvar; Yapım sistemi; Restorasyon; Koruma