Küçük hidroelektrik santrallerde türbin tasarımı - Demirhan, Ahmet Yasin (My University, 2006)
Küçük Hidroelektrik Santraller, Birleşmiş Milletler Sanayi ve Kalkınma Organizasyonu(UNIDO) sınıflamasına göre 1MW ile 10MW arası kurulu güçlere sahip santralleri kapsamaktadır. 1MW'dan daha küçük kapasiteli HES'lere Mini HES, 10MW'dan büyük kapasiteli HES'lere ise Orta Büyükle HES denilmektedir. İşletme tarzlarına, yapılış şekillerine, hidrolik düşüye ve akımın rotordaki yönüne göre hidrolik türbinleri çeşitli sınıflandırmalara tabi tutmak mümkündür. Ancak genellikle hidroliktürbinler `aksiyon türbinleri' ve `reaksiyon türbinleri' olmak üzeri iki ana gruba ayrılırlar. Bu çalışmada hidrolik türbin tasarımları incelenmiş ve 1996 yılından beri Alarko tarafından işletilmekte olan Berdan HES'in mevcut Francis tipi türbinleri ve alternatif olarak seçilebilecek Kaplan tipi türbinlerin hesapları yapılmış. E E 2005 yıllık çalışma raporundaki düşü ve debi değerleri göz önüne alınarak aynı şartlarda Kaplan tipi bir türbin seçilmesi halinde üretilebilecek enerji hesaplanmıştır. Sonuç olarak mevcut Francis tipi türbinler yerine kısmi yüklerde daha yüksek verimler veren Kaplan tipi bir türbin seçilmiş olsaydı 2005 yılı içinde 5974954 kWh daha fazla bir elektrik üretimi gerçekleştirilmiş olacağı ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Türkiye’nin Hidroelektrik Enerji Potansiyeli; HES Planlama Aaşamaları; Hidroelektrik Türbin Tipleri ve Ön Tasarımları; Küçük HES; Türbin seçimi; Türbin tasarımı