TCP/IP protokolünde aktif bağlantıların farklı katmanlar arasında geçiş sırasında korunması ve sürdürülmesine yönelik bir sistemin tasarlanması ve gerçeklenmesi - Yılmaz, Erdem (My University, 2005)
Telsiz ve mobil iletişim, hareketli cihazlarda EP datagramlarının saydam bir şekilde yönlendirilmesini sağlamaktadır. Mobil cihazların yaygınlaşması ile farklı arabirimler ile bağlantının bu cihazlar üzerinden kurulabilmesi bu ihtiyacı belirginleştirmiştir. Farklı fiziksel katmanlardaki bağlantıların korunması ve sürdürülmesi, makro düzeyde bir mobilite problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu problemin çözümünde temel TCP/IP protokolünün özellikleri ve TCP/IP paket yapısı üzerinden Mobil İP yapışma duyulan ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Mobil cihazlarda sürekli olarak Internet bağlantı noktasının arabirimler arasında değişimi ile oluşan problemler tanımlanmış ve bunun için çözümler geliştirilmiştir. Mobil İP protokolünde birden çok arabirim kullanılması ile arabirimler arasındaki geçişin (vertical handover) gerçekleştirilmesi kullanıcı tarafından tanımlanan cihaz önceliklerine göre yapılmıştır. Test platformunda yabancı acente (Foreign Agent) kullanılmamıştır. Mobil cihazın doğrudan yerel acenteye (Home Agent) bağlanması sağlanarak iletişimini yerel acente üzerinden tünellenen paketler ile sürdürmesi sağlanmıştır. Farklı arabirimler arasında geçiş işlemi, arabirimlerden alman detaylı durum bilgisi ile kullanıcının belirlediği öncelik bilgisi ile birlikte kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde sistemin kullanıcı tercihlerine bağlı olarak otomatik çalışması sağlanmıştır. TCP/IP protokolünde aktif bağlantıların farklı fiziksel katmanlar arasında geçiş sırasında korunması ve sürdürülmesi sağlanmıştır. Bu sayede kullanıcının belirleyeceği önceliğe sahip arabirimler arasında geçişin otomatik olması sağlanmıştır. Anahtar kelimeler: Mobil İP, Arabirim Durum Kontrol, Kullanıcı Öncelikleri, Mobilite Yönetimi vııı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Linux işletim sistemi; TCP/IP; TCP