Küresel mali kriz kapsamında insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma - Kuru, Fatih Kurtuluş (My University, 2009)
Bu çalışmanın amacı şirketlerce yürütülmekte olan insan kaynakları uygulamalarının çalışanların üzerinde olumsuz etkileri sonucu çalışanların yabancılaşma eğilimi gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Bu nedenle kurumsal yapıya sahip bir işletmede uygulama yapılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak bu ilişkiyi ölçmek için gerekli olan anket tasarlanmış ve kullanılmıştır. Bu çalışma için kullanılan veriler, işletme çalışanlarına yöneltilen ve 25 sorudan oluşan bir anket uygulanmak suretiyle elde edilmiştir. Anketin oluşturulmasında ölçülmek istenilen insan kaynakları fonksiyonlarından İşe Alma, Performans Değerleme, Ücret Yönetimi, Kariyer Yönetimi öne çıkarılmış, sorular demografik değişkenler ile birleştirilerek anket oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları bulguların türüne göre, SPSS 17.0.2 (Deneme Sürümü) yazılımı kullanılarak frekans dağılımları, Kolmogorov Smirnov Testi, Bivariate Korelasyon, One Way Anova ve t- testi analizleri ile derlenmiştir.Araştırma öncesinde dünyada ve ülkemizde etkili olan küresel ekonomik kriz ile birlikte çalışanların olumsuz seyreden ekonomik gelişmeler karşısında tavrının, yabancılaşmaya giden yolda etkili olabileceğini düşünülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre anket uygulanan işletmenin çalışanlarının yabancılaşma düzeyi düşük ve insan kaynakları uygulamaları ile yabancılaşma düzeyi arasındaki ilişkinin de önemsiz olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak işletmeler için son derece sessiz bir düşman olan yabancılaşma kavramının, şirketlerin en değerli varlıkları olan çalışanlarını gizlice etkisi altına alarak içten içe onların verimliliklerini düşürmesi şirketler için çok büyük bir risktir. Bu nedenle yabancılaşmaya neden olabilecek diğer kavramların belirlenebilmesi için buna benzer akademik çalışmaların sürdürülmesi gerekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Yabancılaşma; İnsan kaynakları uygulamaları; Küresel mali kriz