Bakım planlaması problemlerinin çözümünde bir uzman sistem yaklaşımı - Baz, Fahri (My University, 1995)
Bakım yönetimi, yüksek kar ve düşük maliyette, bir ürünü üretmenin yada bir görevi yerine getirmenin, teçhizatların düzenli bir şekilde çalışmasına bağlı olduğu her endüstri için, büyük bir ilgi alanı haline gelmiştir. Bir teçhizatın düzgün çalışması, onun bakımının planlanmasına ve çizelgelenmesine bağlıdır. Arızaların sebep olduğu aylak zamanlar, büyük üretim kayıplarım ve maliyetleri ortaya çıkarmaktadır. Üretim sistemlerinde bakım planlamanın amacı, teçhizatların performansım maksimum yapmak ve onların uygun koşullarda çalışmasını sağlamaktır. I. Bölümde, bakım planlama sistemi genel tanımı ana hatları ile ifade edilmiştir. Bu bölüm, bakım planlama sisteminin kapsamım ve ilgili problemlerin nasıl çözülebileceğini açıklamaktadır. I. Bölüm aynı zamanda bakım tiplerine genel bir bakışı içermektedir. Bölüm Et, benzetim yaklaşımının genel kapsamlarını ve bir benzetim modelinin yapısını ihtiva etmektedir. Bu bölüm aynı zamanda bir benzetim modelinin oluşturulma adımlarım da içermektedir. Bu bölümün ana konusu benzetim yaklaşımın yapısını ve genel ilkelerini ifade etmektir. III. Bölümde, genel olarak yapay zeka, özellikle bazı endüstriyel uygulamaları ile uzman sistemler ve uzman sistemlerin temel ilkeleri ele alınmıştır. Bu bölüm uzman sistemlerin nasıl geliştirileceği ve nasıl sürekliüğinin sağlanacağı sorusu ile ilgilenmektedir. Bu bölüm aynı zamanda benzetim ile uzman sistemler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Aynı zamanda uzman sistemlerin endüstri mühendisliğine yararlan bu bölümde ifade edilmektedir. Sonuç olarak IV. Bölümde, bakım personeli sayısına karar verebilmek için, benzetim modelinin sonuçlarını kullanan bir uzman sistem yaklaşımı kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Bakım planlama; benzetim uzman sistemler