Alüminyum alaşımlarında tane küçültücüler - Çelebi, Emrah (My University, 2001)
Alüminyum yerkürede en çok bulunan üçüncü elementidir. 20. yüzyılın ikinci yansından itibaren, özellikle hafif ve yüksek mukavemetli malzemelere ihtiyacın artması ile beraber, alüminyum kullanımı yaygınlaşmıştır. Alüminyum kullanımının artışı, mekanik ve fiziksel özelliklerini geliştirmek için yapılan çalışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmalardan özellikle düşük alaşımlı alüminyum üzerine yapılmış olanlar, tane küçültücüler üzerine yoğunlaşmıştır. Yapılan araştırmalar Al-Ti-B ve Al-Ti-C gibi tane küçültücülerin endüstriyel kullanımını sağlamıştır. Endüstriyel üretimlerde bu tane küçültücüler yoğun bir şekilde kullanılmasına rağmen, etkileri ve işleyiş mekanizmaları hala tam anlaşılabilmiş değildir. Bu çalışmanın amacı, alüminyum alaşımlarında kullanılan tane küçültücülerin işleyiş mekanizmalarının ve etkinliklerinin araştırılmasıdır. Ayrıca Al-Ti-B (5-1), Al-Ti-B (5-0,2) ve Al-Ti-C gibi tane küçültücülerin etkinliğinin ölçülebilmesi için deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Alüminyum; Tane küçültücüler; Al-Ti-B; Al-Ti-C