Baryum sülfat kristalizasyonuna polimerlerin etkisi - Tok, Sevil (My University, 2004)
Baryum sülfat, kalsiyum karbonat, stronsiyum sülfat ve kalsiyum sülfat, çözeltilerde kabuk oluşturan minerallerdir. Kabuk şeklinde baryum sülfat oluşumu, yüksek sıcaklıklardaki jeotermal sularda, petrol ve gaz kuyularında ciddi bir problemdir. Önceki çalışmalar, fosfonatlar, polielektrolitler, polifosfînoakrilatlar gibi katkı maddelerinin, baryum sülfat kristalinin oluşumunu geciktirdiğini göstermiştir. Bu çalışmada, akrilik asit ve metakrilik asit oranları farklı polimerlerin baryum sülfat kristalleri üzerine önleyici etkileri incelenmiştir. Homopolimerler, akrilat ve metakrilat kopolimerleri varlığında baryum sülfat kristallerinin boyutu ve morfolojisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Kristalizasyon; Kristallerin yapısı ve kristal şekilleri; Kristalizasyon prosesinde kullanılan katı maddeleri; Katı maddelerin baryum sulfat kristalizasyonuna etkisi