İstanbul Boğazı'ndaki deniz fenerleri ve tahlisiye yapılarının koruma ve değerlendirilmesi - Ay, Reyhan (My University, 2000)
İlk bölümde deniz fenerlerinin tanımı, kavramı, tarihçesi, ışık kaynaklan ve optik aletleri, Türkiye'deki deniz fenerlerinin gelişimi ve fenerlerin çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılması konulan ile İstanbul boğazındaki önemli görülen 7 deniz feneri ayrıntılı olarak incelenmiştir. ikinci bölümde Tahlisiye kavramı, tarihçesi ve İstanbul Boğazındaki faaliyette bulunan tahlisiye yapılan hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Riva tahlisiye istasyonunun mimari özellikleri ve koruma sorunlan ele alınarak, koruma projesi hazırlanmıştır. Ekler kısmında 191 1 yılma ait fener risalesi ve ülkemizdeki önemli deniz fenerlerinin katalog çalışması hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Deniz fenerleri; Tahlisiye yapılar; Riva tahlisiye istasyonu