Binaların ısıtma soğutma enerji tüketimlerinin azaltılması - Hafızoğlu, Tamer (My University, 2013)
Bu tez kapsamında, İstanbul'un Beykoz İlçesi'ndeki Kanlıca mahallesinde bulunan bir binanın aylık ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacı hesaplanmıştır. Çalışmanın devamında mimari öngörüler doğrultusunda binada iyileştirmeler yapılarak aylık ısıtma soğutma enerji ihtiyacı tekrar hesaplanmıştır. İlk bölümde, Dünya'daki ve Türkiye'deki enerji tüketimini azaltmak için oluşturulan enerji verimliliği yönetmeliklerinden ve binaların enerji performanslarını sertifikalandıran yöntemlerden bahsedilmiştir. Binaların çevreye olan etkilerini bütün olarak değerlendiren, dünyada yaygın değerlendirme yöntemleri olan LEED ve BREEAM'in kriterleri anlatılmıştır. Bu kriterlerin puanlamasında, enerji verimliliğinin en yüksek puan kriteri olduğu vurgulanmıştır. Binaların enerji tüketimlerini hesaplamak için, binanın saatlik iklim verilerine göre ısı kaybı ve kazançlarını hesaplayan bilgisayar destekli simülasyon programları ile bu tez kapsamında kullanılan IES programının ayrıntıları anlatılmıştır. Daha sonraki bölümde, binanın enerji tüketim değerlerini belirleyen ısı kaybı-ısı kazancı hesapları ve bu hesapların temel prensipleri anlatılmıştır. Binada ısıtma soğutma enerji tüketimini azaltmak amacıyla iyileştirmeler yapılmıştır. Yapılan iyileştirmeler ve etkileri üzerinde durulmuştur. Son bölümde binanın, yapısı ile ilgili yapılan iyileştirmeler, bilgisayar programında modellenerek aylık ve yıllık olarak ısıtma soğutma enerji ihtiyacı hesaplamaları yapılmış ve elde edilen sonuçlar mevcut binanın enerji tüketim değerleri ile karşılaştırılarak enerji tüketimindeki azalma belirlenmiştir. Bu değerlere göre toplam enerji tasarruf miktarı ve CO2 salınım miktarları hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Enerji tüketimi; Isı kaybı; Isı kazancı; Simülasyon programı; Bina yapısındaki iyileştirmeler