Kamu kurumlarında itibar yönetimi ve sağlık bakanlığı çalışanlarının kurumsal itibar algısına yönelik bir araştırma - Erdem, Yücel (My University, 2018)
Küreselleşen ve her geçen gün daha hızlı değişen piyasa koşullarında modern yönetim yaklaşımlarından biri olarak ortaya çıkan itibar yönetimine ilişkin araştırmalar önem kazanmıştır. Uluslararası rekabetin bütün alanlarda etkisini artırdığı günümüzde organizasyonlar kurumsal itibarlarının etkili bir şekilde yönetilmesi gerektiği bilinci ile hareket etmektedirler. Sağlık Bakanlığı ülke genelinde kamusal fayda ve yarar gözeterek toplumun bütün kesimlerine hizmet sunması sebebiyle yeni yönetim anlayışına uyum sağlaması beklenen kurumların başında gelmektedir. Araştırmanın amacı kurumun en önemli paydaşı olan çalışanlar nezdinde Sağlık Bakanlığının kurumsal itibar algısının belirlenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde, kurumsal itibarın kavramsal çerçevesi oluşturularak kurumsal itibarın unsurları, temel bileşenleri ve paydaşlar üzerindeki etkileri ortaya koyulmuştur. İkinci bölümde, kurumsal itibar yönetimi kavramı kamu kurumları açısından ele alınmış, itibara etki eden olası tehditler ve itibarı sağlamanın koşulları incelenmiştir. Son bölümde ise bakanlık merkez teşkilatında görev yapan 300 çalışana anket yöntemi kullanılarak hazırlanan 5 farklı boyutta, toplam 21 maddeden oluşan sorular yöneltilerek kurumsal itibarı nasıl gördükleri sorulmuştur. İtibar algılarını ölçmek için elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler neticesinde çalışanların kurumsal itibarı sosyo-demografik değişkenlere göre hangi düzeyde algılandıkları belirlenmiştir. Ayrıca Bakanlığın itibarına etki eden bileşenlerin hangi başlıklar altında toplanabileceği görülmüş ve etkin bir itibar yönetimin sağlanmasına ilişkin öneriler getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018
Keywords: Kamu kurumları; İtibar yönetimi; Çalışanlar