Avrupa kültür başkentliği ve sürdürülebilir kültür odaklı yenileme deneyimleri kapsamında 2010 İstanbul Avrupa kültür başkentliği değerlendirmesi - Albayrak, Neslihan (My University, 2009)
Avrupa Kültür Başkentliği, başta kültür olmak üzere birçok alanda kentlere önemli katkılar sağlamakta ve her tür altyapı gelişiminin hızlanmasına fırsat yaratmaktadır. Çalışmanın amacı, Avrupa Kültür Başkentliği deneyimi yaşamış kentlerdeki sürdürülebilir kültür odaklı yenileme yaklaşımlarının uzun dönemdeki etkilerini analiz ederek, İstanbul 2010 AKB'liği için yapılanları değerlendirmek ve öneriler geliştirmektir.Çalışmada Avrupa Kültür Başkentliği kültür odaklı kentsel yenileme çalışmalarının sürdürülebilirlik ekseninde incelemesinde, "Palmer Raporu, çeşitli akademik makale ve tezler ve Avrupa Kültür Başkenti olmuş ya da olacak kentlere 2008'de yapılan inceleme gezilerinden", yararlanılmıştır. İstanbul 2010 sürecinin değerlendirilmesinde ise İstanbul 2010 Ajansından ilgili direktörlerle, 2010'un danışma kadrosunda yer alan veya almış isimler ile gerçekleştirilen görüşmeler (röportaj), İstanbul 2010 Ajansı'nın yayınladığı doküman ve bu süreçte yayınlanan çeşitli makaleler esas alınmıştır. 1990 ? 2007 yılları arası Avrupa Kültür Başkenti olan kentlerden kentsel uygulama projeleriyle dikkat çeken örnekler incelenmiş ve kentlerin, kültür odaklı yenilenme hedeflerinde sadece fiziksel altyapıların iyileştirilmesi, kente yeni mekânlar kazandırılması değil, halkında gelişimi ve katılımı yönünde amaçlar belirledikleri görülmüştür. Ancak hedeflenenin aksine halkın katılımının sürekliliğini sağlamanın da her zaman mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. AKB olmanın sürdürülebilirlik boyutunun ise kentlerin politikalarıyla doğrudan ilgili olduğu ve kentten kente büyük değişikler gösterdiği görülmüştür. Fiziksel ve kültürel altyapının geliştirilmesine yönelik çalışmalarda uzun vadeli olduğuna dikkat edilmesi gerekliliği, geçmiş Avrupa Kültür Başkentleri'nin başarılı ve başarısız yönlerinin incelenmesiyle ortaya çıkmaktadır. İstanbul 2010 değerlendirmesinde ise, hedefi, kenti sanat ve kültür yoluyla geliştirmek ve zengin potansiyelini tüm Avrupa ve dünya için esin kaynağı olacak şekilde değerlendirmek olan İstanbul 2010 AKB'liği için, geçmiş AKB deneyimlerinden yararlanma ve buna göre stratejilerin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: avrupa kültür başkentliği; sürdürülebilirlik; istanbul 2010