Kasımpaşa merkezinin etki alanının irdelenmesi - Sarıtaş, Devrim (My University, 2001)
Kasımpaşa, Beyoğlu ilçesi içerisinde Haliç'e kıyısı olan bir semttir. 19. yy'ın sonlarına kadar İstanbul'un en gözde, zengin semtlerinden biridir. Günümüzde ise bu çekiciliğini kaybetmiştir. Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi durumundaki İstanbul'un elindeki tüm olanakları sonuna kadar kullanması gerekmektedir. Kasımpaşa konum, ulaşım vs. büyük potansiyellere sahip bir semt olmasına rağmen gereken önem verilmemiştir. Bu çalışmayla Kasımpaşa'nın öneminin kavranması, İstanbul'un ülke yaran açısından iç potansiyellerini değerlendirmesinde bir kaynak olması umut edilmektedir. Bu çalışmada Kasımpaşa merkezinin etki alam, merkez bölgesi ve niteliğinin belirlenmesi, ulaşılabilirlik, kullanıcı-merkez ilişkileri kriterleri kapsamında değerlendirilmiştir. Kasımpaşa'da çalışma alam olarak belirlenen bölge içerisinde bir dizi tespit ve analiz çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmayla merkez bölgesi, niteliği, ulaşılabilirliği derecesi belirlenmeye çalışılmış, araştırma ve analiz aşamasından sonra merkezde yer alan işyerleriyle ( %12'lik bir dilimde ) toplam 137 anket yapılarak merkez-kullanıcı ilişkileri değerlendirilmiştir. Kasımpaşa merkezi, konumu, doğal yapısı, metropoliten ölçekte hizmet veren merkezlere yakınlığı ve ulaşılabilirliğinin yüksek olması Kasımpaşa'nın potansiyellerinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede Kasımpaşa'ya bakıldığında, özellikle kendi bünyesine ve yakın çevre semtlere hizmet eden, bunun yanında İstanbul Metropolü'nün olumsuz baskılarından nasibini alarak semtine ve çevresine hizmet etmeyen ticari birimleri de bünyesinde barındıran bölgesel bir merkez karakteristiği göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Merkez kavramı ve gelişimi; İstanbul metropoliten alanı ve Beyoğlu; İstanbul-Beyoğlu-Kasımpaşa merkezi; Beyoğlu-Kasımpaşa merkezinin etki alanının saptanması