İstanbul, Kumkapı-Nişanca Köşklü Hamamı (1887) araştırması ve restorasyon projesi - Savaş, Seden (My University, 2007)
`İstanbul, Kumkapı-Nişanca Köşklü Hamamı (1887) Araştırması ve Restorasyon Projesi' adını taşıyan bu tez, harabeye dönüşmüş olan bir 19. yy halk hamamını inceleyip araştırarak, mevcut durumunu belgelemek, sorunlarını belirlemek ve bir çözüm önerisi getirmek amacıyla yapılmıştır.Tez üç bölümden oluşmaktadır:1. Bölümde, Köşklü Hamam'ın bulunduğu mevkiden kaynaklanan özelliklerini analiz etmek amacıyla, Kumkapı Semti'nin İstanbul içindeki yeri, tarihsel gelişimi, fiziksel, sosyal, ekonomik biçimlenişi ve 19. yy Batılılaşma sürecinin semte etkileri anlatılmıştır.2. Bölümde, İlk çağlardan Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar yapılan hamam yapıları irdelenmiş, Osmanlı Hamam Mimarisi'nde mekan düzenlemesi, Osmanlı Hamam Mimarisi'nde sıcaklık tipleri ve 19. yy.'da İstanbul'da yapılmış olan diğer hamamlar incelenmiştir.3. Bölümde, Köşklü Hamam'ı mümkün olduğunca tanımak ve tanıtmak için, hamamın yapım tarihi ve konumu ele alınmıştır. Plan özellikleri, mekan özellikleri, yapısal özellikleri, cephe özellikleri başlıkları altında hamam incelenmiştir. Nişanca Köşklü Hamamı'nın koruma projesi hazırlanmış, sorunlar belirtilmiş ve müdahale önerileri getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Nişanca Köşklü Hamamı; Osmanlı Hamam mimarisi; Hamam mimarisi; Kumkapı