Kent kimliğinde ibadet yapılarının yeri ve önemi: Antakya örneği - Diker, Melisa (My University, 2014)
Antakya, farklı kültürlere ve inançlara sahip insanların, Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların bir arada yaşadığı çok kültürlü bir Anadolu kentidir. 3 dini de bünyesinde barındıran Antakya da, inançlar, ibadet yapısı olarak fiziki mekânı şekillendirmiş ve kent siluetinde etkili olmuştur. Kilise, cami ve sinagog aynı sokakta yer alacak kadar birbiri ile iç içe girmiş ve farklı ibadet yapıları kentin kimliğini belirlemiştir. Çalışmada ibadet yapılarının kent kimliği ile olan ilişkisi kuramsal çerçevede incelenmiş ve Antakya örneği üzerinden, ibadet yapılarının kent kimliğine katkısı gözlem, analizler, haritalama, fotoğraflama yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Kent kimliği okunurken, kentin imajı ve kent imajında işaret öğelerinin önemi üzerinde durulmuştur. Kent imajında güçlü işaret öğesi olan ibadet yapılarının Antakya'da geçmişten bugüne kavranabilirliği araştırılmış ve ibadet yapılarının kentin kimliğini nasıl şekillendirdiği sorusuna cevap aranmıştır. Dinin ve hoşgörünün merkezi olan Antakya' da ibadet yapılarının, kavranabilir olması ve siluette korunması kimliği yansıtması açısından önemlidir. Bu çalışmanın da Antakya'da yeni oluşacak tasarımlara veri oluşturması beklenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Keywords: Kent kimliği; Kent imajı; İşaret öğeleri; İbadet yapıları; Antakya