Orhaniye kışlası tarihsel gelişimi koruma sorunları ve çözüm önerileri - Atmaca, Esma (My University, 2009)
Askerleri toplu olarak barındıran modern kışla yapılarının ilk örneklerine Osmanlı Devletinde 18. yüzyılda rastlanmaktadır. İstanbul'da 19.yüzyılda inşa edilen ve günümüzde İstanbul Merkez Komutanlığı binası olarak kullanılan Orhaniye Kışlası, tarihsel değeri ve mimari özellikleri nedeni ile korunması ve incelenmesi gereken değerlere sahiptir.Bu çalışmada Orhaniye Kışlasının tarihsel gelişimi, mimari yapısı ve bugünkü durumu, Osmanlı Devleti'nde kışla mimarisinin gelişim süreci ve 19. yüzyıl İstanbul kışlaları ışığında incelenmiştir.Giriş bölümünde, çalışmanın kapsamı, izlenen yöntemler ve elde edilen bulgular hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde, kışla tanımı, Osmanlı Devleti'nde kışla yapısının gelişim süreci ve Orhaniye Kışlası'nın tarihsel gelişimi Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgeleri ve eski haritalar ele alınarak incelenmiştir.Üçüncü bölümde, Orhaniye Kışlası'nın mimari özelikleri incelenmiş, bilimsel ölçme ve belgeleme yöntemleri kullanılarak mevcut durum analizi yapılmış ve rölövesi hazırlanmıştır.Dördüncü bölümde, Orhaniye Kışlası'nın mimari özellikler açısından 19. yüzyıl kışlaları ile karşılaştırılması yapıldı.Beşinci bölümde, yapının, incelenen arşiv belgelerine, eski harita ve fotoğraflarına göre restitüsyon önerisi hazırlanmıştır.Altıncı bölümde, elde edilen veriler doğrultusunda Orhaniye Kışlası'nın bugünkü durumu değerlendirilmiş koruma sorunları ve çözüm önerileri geliştirilmiştir.Son bölümde ise, çalışmanın bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Orhaniye kışlası; 19. yy kışlaları; İstanbul merkez komutanlığı