Karaburun deniz durumunun dalga enerji spektrumu yöntemiyle incelenmesi - Batu, Mahir (My University, 2008)
Son yıllarda mühendislerce çeşitli tiplerde deniz yapıları inşa edilmektedir. Deniz yapılarının inşa süresi için uzun bir zamana ihtiyaç duyulması, bu yapılara etki eden tasarım parametrelerinin belirlenmesi, yapım maliyetinin yüksek olması, ayrıca ülke ekonomisinde önemli bir fonksiyona sahip olmaları mühendislerin çeşitli araştırmalara yönelmesine sebep olmaktadır. Başlıca deniz yapıları limanlar, dalgakıranlar, kıyı duvarları, mahmuzlar ve platformlar olarak verilebilir. Bu yapıların rüzgâr, akıntı, dalga ve deprem gibi doğal çevresel etkilere karşı fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri istenmektedir. Dalgalar deniz yapılarını etkileyen çevresel şartlar arasında en önemli olanıdır ve deniz yapılarının projelendirilmesinde önemli bir faktördür. Karaburun bölgesi deniz durumunu incelemek amacıyla çeşitli dalga spektrum modelleri araştırılmış ve ölçüm dönemlerine ait su seviyesi ölçümlerinin kullanılmasıyla farklı şekillerde dalga enerji spektrumları elde edilmiştir. Dalga enerji spektrumlarının FFT analizi ile değerlendirilerek enerji seviyeleri ve frekans değerleri incelenmiş, bu inceleme sonucunda dalga enerji spektrumlarının büyük bir kısmının (%96.95) tek pikli olduğu ve küçük bir kısmının (%3.05) ise çift pikli olduğu tespit edilmiştir. Karaburun bölgesi deniz durumu hakkında yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda Karaburun bölgesinde rüzgar dalgalarının hakim olduğu görülmektedir. Bu amaçla hazırlanan tez ilgili konuları ayrı ayrı bölümlerde ele almaktadır. Bu çalışmada deniz dalgalarının tanımı, dalga karakteristikleri ve dalga spektrumu kavramları tartışılmış ve dünyada kullanılmakta olan çeşitli parametrik dalga spektrum modelleri incelenmiştir. Ancak bilindiği gibi dünyada farklı yerlerde elde edilen dalga enerji spektrumları kendi bölgesi için özel olduğundan hiçbir dalga spektrum modeli dünyanın tüm kıyısal alanlarında kullanılamamakta ve bu nedenle her bölge için ayrı bir model elde edilmeli ya da en iyi temsil eden mevcut modellerden biri kullanılmalıdır. Bu nedenle araştırmada Karaburun bölgesi deniz durumu dalga enerji spektrumu yöntemiyle incelenmiştir. Karaburun'da farklı dönemler için elde edilen su yüzeyi ölçümleri FFT (Fast Fourier Transform) analizi ile değerlendirilerek dalga enerji spektrumları elde edilmiş ve ölçüm dönemi için Karaburun bölgesi deniz durumu tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Deniz dalgaları; Neumann spektrumu; Spektrumun fırtına şartları ile gösterimi