Kritik fikir ve söylemlerin kitlelere empoze edilmesi ve benimsetilmesinde yeni müzik öğelerinin kullanımı: 20. ve 21. yüzyılda duysal unsurların propaganda amaçlı işlevselleştirilme dinamikleri ve yeni müzik grameri - Gürkan, Gülce Özen (My University, 2019)
Son yüz elli yılın politik atmosferi, yaşanan silahlı çatışmalar dışında, büyük oranda, ulus-devletlerin ekonomik ve kültürel hakimiyet mücadeleleri üzerine kuruludur. Büyük kitleler kazanmayı hedefleyen bu mücadelelerde, en büyük rollerden birini, yapılan propaganda çalışmaları oynamıştır. Müzik, bu propaganda çalışmalarının önemli bir parçası olagelmiştir. Öte yandan, aktarılmak istenen fikirlerin, bu fikirleri aktarmak adına işlevselleştirilen müziklere baskın çıkması; müziğin kendi içinde bir amaç olmaktan çıkıp tamamen fikrin hizmetine verilmesi gibi problemler, müziğin kimliğini seyrelttiği gibi, fikrin aktarılma verimini de düşürmektedir. 20. ve 21. yüzyıl Yeni Müzik grameri, toplumun dinleme, algılama ve düşünme pratiklerini değiştirme potansiyeli içerdiğinden; hem müziğin kendi içindeki amacını muhafaza eder, hem de fikirlerin müzikle taşınması ya da temsil edilmesi için yeni yöntem önerileri sunar. Bu çalışmada, propaganda-müzik ilişkisi, önce etik ve işlevsellik bağlamlarında ele alınmış; ardından, verilen çeşitli örnekler üzerinden, son yüz elli yıla vurgu yapar biçimde tarihselleştirilmeye çalışılmıştır. Bu aşamadan sonra, geleneksel yöntemleri kullanan propaganda işlevli müziklere değinilerek politik gündeme dair söylemlerinin ne kadar etkili olduğu incelenmiştir. Buradan, Yeni Müzik kategorisindeki yapıt örneklerine geçilerek, önerdikleri yeni yöntemlerin toplumda ne tür paradigma değişimlerine hizmet edebilecekleri çıkarsanmaya çalışılmıştır. Son olarak da, tez kapsamında üretilen propaganda işlevli bir Yeni Müzik yapıtı çeşitli platformlarda çalınarak, müziğin kendisinin ve taşıdığı fikrin dinleyiciye ulaşıp ulaşmadığı gözlemi üzerinden, tezin bir sağlaması yapılmıştır. Dinleyicilerden alınan tepkiler, tez çalışması boyunca yapılan çıkarımlarla uyumlu bir şekilde, Yeni Müzik yapıtlarının, dinleyici zihninin işleyiş biçimiyle bağlantıya geçebildiği çıkarımını destekler niteliktedir. Buradan da, Yeni Müzik gramerinin dönüştürücü etkisinin propaganda alanı adına önemli bir kazanım olabileceği sonucuna varılmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Propaganda; Yeni müzik; Politik müzik; Eğitim ve müzik; Soğuk Savaş