Elektrik enerji sistemlerinde güç kalitesinin incelenmesi - Akyel, Ahmet (My University, 2011)
Üretim ve tüketim açısından elverişli olan elektrik enerjisi günümüzde enerji ihtiyacının olduğu hemen hemen her yerde tüketilmektedir. Teknolojinin gelişmesi, üretimin artması gibi sebeplerden gün be gün daha fazla ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinde bu denli artmalar, yanında bir takım olumsuzluklar da meydana getirmiştir. İletim hatlarını meşgul eden reaktif akımlar, harmonik üreten cihazlar gibi birçok etken, elektrik enerjisinin kalitesini düşürmektedir. Son kullanıcının satın aldığı elektrik enerjisini kullanıcının en verimli ve en kaliteli şekilde talep etme arzusu, enerji kalitesinin yarattığı ilave kayıplar ve enerji kalitesizliğinden elektriksel cihazların dosdoğru bir şekilde çalışmaması enerji kalitesi konusunu hat safhaya çıkarmıştır. Enerji kalitesi parametreleri olan gerilim seviyesi, frekans, gerilim düşümü gibi değerlerin istenilen mertebelere getirmek amacı ile tesislerdeki harmoniklerin giderilmesi ve tesislerden çekilen reaktif gücün minimuma indirilmesi konusunda bu tezde incelemelerde bulunulmuştur.Harmonik bileşenlerin yok edilme yöntemleri bu çalışmada anlatılırken matlab simulink programı kullanılmıştır. Benzetim ortamında harmonik filtrasyon, pasif harmonik filtreler, aktif harmonik filtreler ve kompanzasyon bataryaları kullanılarak elektrik enerjisi kaliteli hale getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Harmonik; Tekil harmonik distorsiyonu; Transformatörler; Negatif bileşen harmonikler; Elektrik tesislerinde rezonans