İşleme merkezleri ve kontrol yöntemleri - Uludoğan, Ahmet (My University, 1995)
İşleme merkezleri tarihçesi pek yeni olmayan takım tezgahlarıdır. İlk yatırım maliyetlerinin fazla olmasından dolayı ülkemizde sadece belli başlı işletmelerde kullanılmaktadır. İşleme merkezlerinin en önemli özelliği getirmiş oldukları otomasyon derecesidir. Bilgisayar kullanımı parça programlama prosesinde önemli gelişmeler sağlamıştır. İşleme merkezlerinin kontrolünde bilgisayar teknolojisine bağlı olarak önemli gelişmeler göstermiştir. Bu araştırmada, işleme merkezleri, bu tezgahların kontrolünün yanısıra, işleme merkezlerinde kullanılan takımlar, aparatlar konusununda değinilmiştir. Ayrıca burada takım tezgahlarının gelişmesine ve bugüne kadar olan gelişmelerede yer verilmiştir. İlk bölümde konuya kısa bir giriş yapılarak, işleme merkezlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde takım tezgahlarının gelişmesi ve kontrol yöntemleri anlatılmıştır. Üçüncü bölüm, takım tezgahlarında nümerik kontrollün tanıtıldığı kısımdır. Dördüncü bölümde, işleme merkezleri üzerinde durulmuş ve bu konu incelenmiştir. Beşinci bölüm parça programının nasıl yazıldığı ve nümerik kontrollü tezgahlarda bulunan komutların tanıtıldığı bölümdür. Altıncı bölümde Türk Elektrik Enstitüsünün Topkapıda bulunan fabrikasında işleme merkezi ile imalatı yapılan bazı parçalar ele alınarak, bunların işleme zamanları ile bu parçaların konvansiyonal tezgahlarda üretilmesi için geçen zamanlar karşılaştırılmadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Takım tezgahları; İşleme merkezleri; Parça programı yazmak