Dijital tasarım ve üretim tekniklerinin mimaride kullanılması - Kutsal, Ahmet Caner (My University, 2009)
Günümüz mimarisinde dijital medya tasarımdan çok görselleştirme ve sunum amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım sistemlerinde 1920'lerde başlayan araştırmalar günümüz teknolojisi ile dijital ortamda tasarım, dijital tekniklerle tasarım ve dijital tekniklerle üretim kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Bu tekniklerin gerçek hayatta kullanılması 1990'lı yıllara denk gelmektedir. Dijital teknolojiler birçok endüstride olduğu gibi mimaride de büyük kolaylık sağlayan uygulamaları bulunmaktadır. Ancak tez kapsamında mimaride sadece tekniklerinden değil mimariye getirdiği yeni tasarım ve üretim yöntemlerinden bahsedilmektedir.Bilgisayar destekli tasarım teknikleri, geleneksel mimari tasarım tekniklerine dijital teknolojileri ve teknikleri entegre ederek oluşturulur. Dijital tasarım teknikleriyle biçimin oluşumu, dönüştürülmesi, türetilmesi, canlandırılması gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir.Bilgisayar destekli üretim sistemleri, geleneksel üretim sistemleriyle üretilmesi zor ve pahalı olan üretimleri, bilgisayar kontrollü makineler aracılığı ile çeşitli üretim teknikleri kullanılarak uygulamaktadır. Burada görülen gelişen teknolojiler ile tasarım ve üretim süreci iç içe girmektedir. Tez kapsamında bu teknolojilerin etkin olarak kullanıldığı iki farklı endüstriden (yapı, gemi) örnekler verilmiştir.Dijital teknolojilerin entegre edildiği mimari dünyada mimar yeni görevler üstlenmektedir. Birçok disiplinin bir arada çalışmasını gerektiren bu teknikler ile mimar süreci organize eden bir görev üstlenmektedir. Oluşturulan disiplinler arası çalışma ortamında mimar sadece tasarımı değil baştan sona projenin işleyiş algoritmasını oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Dijital tasarım; Algoritmik tasarım; Dijital üretim araçları