Yüksek katlı binalarda temiz kullanım suyu ve atıksu sistemlerinin incelenmesi - Demir, Tuğba (My University, 2019)
Son yıllarda özellikle büyük şehirlerimizde nüfus artışına bağlı olarak yüksek yapılar yaygınlaşmaya başlamıştır. Yüksek katlı binalarda mekanik tesisat uygulamaları ve uygulamaların getirdiği zorluklarla beraber ilk yatırım maliyetleri gündeme gelmiştir. Yüksek katlı binalar ülkemizde genellikle ofis , otel binalarında tercih edilmektedir. Normal binalardaki sıhhi tesisatta fazla önemli olmayan problemler, yüksek yapılarda büyük zorluklara neden olabilmektedir. Bu tez çalışmam da yüksek yapılarda temiz su ve atıksu tesisatı sistemleri incelenmiştir. Kullanım sıcak suyu bu çalışmada incelenmemiştir. En önemli konu yüksek katlı binalarda basınç zonlamasının doğru bir şekilde oluşturulmasıdır. Hem mühendislik yönü hem de ilk yatırım maliyeti göz önüne alınarak doğru bir seçim yapılmalıdır. Günümüzde bir çok farklı şekillerde basınç zonlaması yapılmaktadır. Tezimde yüksek katlı bir ofis binasında basınç zonlaması iki alternatif olarak değerlendirilmiştir. Her iki alternatif kıyaslanarak net bugünkü değer yöntemi ile ekonomik analizi incelenmiştir. Temiz su tesisatında göz ardı edilen ama en önemli konulardan biri de durgun su da oluşan lejyonella bakterisidir. Bu durumu engellemek için neler yapılabileceği kısaca anlatılmıştır. Temiz su tesisatından da sonra yüksek katlı binalarda en tereddüt edilen konu pis su tesisatıdır. Yüksek katlı binalarda pis su tesisatında çok yüksek hızların oluştuğu bu da tesisatta ciddi sıkıntılara neden olduğu konusunda tereddütler vardır. Bu konu ile ilgili örnek bir ofis binası üzerinde inceleme yapılmıştır. Pis su tesisatların da hız kesiciye gerek duyulmadığı gösterilmiştir. Yüksek katlı bir binada yangın tesisatında zonlamanın nasıl yapıldığı ile ilgili gelen standartlara dayanılarak bilgi verilmiştir. Dünya nüfusunun hızla artması su kaynaklarının önemini her geçen gün daha da arttırmaktadır. Su, insanın temel ihtiyacını karşılaması yanında; sürdürülebilir tarım, enerji üretimi, endüstri, ulaşım ve turizm gibi konularda da gelişmenin kaynağıdır. Çağımızda birçok ülke su fakiri haline gelmiştir. Bu yüzden özellikle ofis gibi kalabalık olan binalarda gri su geri kazanım prosesinin önemi vurgulanmak istenmiştir. Örnek bir ofis binasında gri su geri kazanım sistemi kurularak günlük kazanılan su ve yatırımın ekonomikliği net bugünkü değer ile incelenmiştir. Burada maliyetten elde ettiğimiz kazançtan çok suyun geri kazanımının önemi vurgulanmak istenmiştir. Değerlendirme sonucunda, gri suyun yeniden kullanımının ekonomik analizde de gösterdiği gibi doğal kaynakların korunmasında en etkili yöntemlerden biri olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Yüksek katlı binalarda tesisat; Basınç zonlaması; Net bugünkü değer