Yerel yönetimlerde toplumcu uygulamalar, Türkiye’de imkan ve sınırlar : Ovacık belediyesi deneyimi 2014-2019 - Yıldız, Ece (My University, 2019)
Kentsel politikalar, kapitalist birikimin, devletin geçirdiği evrimin, sınıfsal ve toplumsal mücadelelerin ritmini yansıtırlar. Kent mekanındaki mahalli müşterek hizmetlerin sağlayıcısı olmalarının yanı sıra mekanda yaşayanların politik tercih ve eğilimlerini temsil etme sorumluluğuna da sahip olan yerel yönetimlerin, ekonomik, siyasal ve toplumsal değişim örüntüleri içinde ele alınması gerekir. Bu değişim örüntülerinin yarattığı zeminde gelişen sınıfsal ve toplumsal mücadelelerin etkisiyle, yerel yönetimlerde benimsenen toplumcu anlayışın düşünsel gelişiminin ve ortaya koyduğu somut uygulamaların incelendiği bu çalışmada, yerelin yönetilmesinde politik nitelikli hareketlerin etkisi üzerinde durulmuştur. Türkiye siyasal hayatında yerel yönetimlerin gelişimi ve toplumcu uygulamaların hayata geçirildiği yerel yönetim deneyimleri, dönemin ekonomik, siyasal ve toplumsal yapısı içinde anlatılmış; hâkim yerel yönetim anlayışına alternatif, güncel bir örnek olarak Ovacık Belediyesi Deneyimi (2014-2019) incelenmiştir. Türkiye’nin yerel yönetim tarihinde oldukça sınırlı kalan toplumcu uygulamaların hayata geçirildiği güncel bir deneyim olması açısından önem arz eden Ovacık Belediyesi (2014-2019) deneyiminin bu özgünlüğü, incelemeye konu olmasında belirleyici bir unsur olmuştur. Çalışma kapsamında iki saha ziyaretinin gerçekleştirildiği Ovacık’ta, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu (2014-2019) ile beraber belediye meclis üyeleri ve kurum temsilcilerinden oluşan 38 kişiyle yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Ovacık Belediyesi’nin tarımsal üretimi desteklemeye yönelik kooperatif çalışmaları, görüşmecilerden en çok destek gören uygulama olarak öne çıkmıştır. Belediyenin, geleneksel hizmetlerinin ötesinde toplumcu pratikler üretebilmesinin önündeki en büyük engelin, belediye bütçesinin yetersizliği olduğunu vurgulayan görüşmecilerin değerlendirmeleri, çalışmada konu edilen belediyenin bütçe analizleri ile de tutarlılık göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Toplumcu belediye; Yerel yönetim; Sınıfsal ve toplumsal hareketler