Seçilen karakteristiklerin tel çekme işlemi üzerindeki etkileri - Balin, Barış (My University, 2004)
İmalat sanayisinde kullanılan malzemelere bakıldığında, hemen hemen tamamına yakınına plastik şekil verme yöntemlerinden birinin uygulandığı görülmektedir. Tel çekme işlemi de plastik şekil verme yöntemleri arasında önemli yer tutmaktadır. Günümüzde kalitenin yanında verimliliğin arttırılması ve maliyetlerin azaltılması gibi faktörlerde önemlidir. Bu çalışmada, seçilen karakteristiklerin plastik şekil verme yöntemlerinin en önemlilerinden olan tel çekmeye olan etkileri incelenmektedir. Bu etkiler iki ana başlıkta toplanmış olup, analiz teknikleri ve mekanik faktörler incelenmiştir. Deneysel çalışmada bu karakteristikler arasında önemli bir yer tutan yağlayıcıların tel çekme üzerindeki etkilerine yoğunlaşılmıştır. Sodyum ve kalsiyum bazlı sabunların arasındaki farkları incelemek için uygulama bölümünde birçok deney gerçekleştirilip veriler elde edilmiştir. Bu deneysel çalışma için mevcut sistem üzerinde iyileştirmeler ve kalibrasyonlar yapılarak yeniden kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. Sonuç bölümünde ise bu veriler düzenlenip yorumlanmıştır. Bu önemli üretim dalının gelişmesine yardımcı olacak bazı önerilerde bulunarak sona erdirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Tel çekme işlemine etki eden teknolojik faktörler; Tel çekme işlemine etki eden mekanik faktörler; Tel çekme işleminde oluşan hatalar