Farklı metalsel malzemelerin sürtünme kaynağında, kaynak parametrelerinin dikiş özelliklerine etkisi - Gül, Aykut (My University, 2006)
Bu tez çalışmasının amacı, demir ve demir dışı alaşımlarının sürtünme kaynağı ile kaynak edilmesi işleminde, kaynak parametrelerinin dikiş özelliklerine etkisinin incelenmesidir. Deney numunesi olarak bakır alasımı ( CuCrZr ) ve otomat çeliği ( 9SMn28 ) kullanılmıştır. Deneysel çalışmada devir sayısı sabit tutulup, sürtünme basıncı, sürtünme zamanı, yığma basıncı ve yığma zamanı değerleri değiştirilerek dört parametre grubu kullanılmıştır. Herparametre grubu için çekme dayanımı ve mikrosertlik değerleri araştırılmış olup, her grup için kaynak bölgesinin 3mm yakınındaki sıcaklık değerleri de ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar neticesinde, kaynak parametrelerinin kaynak bağlantısının mekanik özellikleri üzerindeki etkisi açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Sürtünme kaynağı; Farklı metallerin kaynağı; İç yapı durumu; Sürtünme kaynağı makinesi