İnce cidarlı kapalı enkesitli çubuklardan oluşan sistemlerin düğüm noktası birleşimlerinin incelenmesi - Bozacı, Fevzi Fırat (My University, 2007)
İnce cidarlı kapalı en kesitli profillerle (kutu ve boru profiller) teşkil edilen çelik yapı elemanlarının tasarımından montajına uzanan sürecin tüm aşamalarında, uygulanacak birleşim tiplerinin hayati fonksiyonu vardır. Seçilen birleşim tipi birleşimi yapılan profillerin tabi tutulacağı işlemlerin belirlenmesinde ve birleşimin dayanımında en önemli etkendir. Bu çalışmada kutu ve boru profil birleşimlerinin uç hazırlığı, birleşimlerin teşkilinde en sık kullanılan birleşim aracı kaynak ve başlıca birleşim tipleri için dayanım hesabı incelenmiştir. Birleşimlerin dayanım hesabı, kaynak yeterliliği ve zımbalama, plastikleşme gibi göçme biçimlerinin tahkiki seklinde ele alınmıştır. Kutu ve boru profiller yük etkisinde farklı davranış ortaya koyduklarından, birleşim tipleri dayanım formülleri ayrı baslıklar altında yer almaktadır. Birleşim dayanımını ifade eden formüllerin yanı sıra, ön boyutlama aşamasında tasarımcıya hız kazandıran birleşim verimlilik faktörü kullanılarak dayanım hesabı ayrıca ifade edilmiştir. Birleşimlerin gerek dayanım gerekse isçilik yükünü azaltmak bakımından sahip olması gereken malzeme kalitesi, geliş açısı, genişlik/cidar kalınlığı, çap/cidar kalınlığı gibi parametreler incelenmiş ve birleşim tiplerinin birbiriyle mukayesesi yapılmıştır. Seçilen birleşim tipinin teşkilinde gerekli uç ve kaynak ağzı hazırlıkları ve bu hazırlıklar esnasında uygulanan metotlara yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Kutu ve boru profiller; Birleşim tipleri; Uç ve kaynak ağzı hazırlığı; Birleşim dayanımı