Stratejik alternatifler - Sert (Çeliknalça), F. Ece (My University, 1995)
Ülkeler arası iletişimin giderek arttığı günümüzde, sosyal ve ekonomik içerikli pek çok olay isletme çevresindeki şartların hızla değişmesine neden olmaktadır. isletmelerin çok değişken ve karmaşık bir ortamda faali yet göstermeleri. yöneticilerin, bu değişimlere kolayca uyum sağlamaya imkan veren bir yönetim tarzı olan stratejik yöne tim konusu ile daha fazla ilgilenmeleri sonucunu doğurmuştur. Bu çalışmanın birinci bölümünde, isletme alternatiflerinin değerlendirildiği bir model olan stratejik yönetim süreci hakkında teorik bilgiler verilmektedir. Stratejik yönetimin tanımı, özellikleri ve faydalarına değinildikten sonra stratejik yönetim sürecinde yer alan stratejik yönetim seviyeleri anlatılmıştır. Ardından bir stratejik yönetim modeli ışığında stratejik yönetim sürecini oluşturan unsurlar bir sistematik içinde açıklanmıştır. Bu bölümün sonunda seçilen stratejilerin kurumsallaştırılması, değerlendirme ve kontrolü anlatılmıştır. Yönetim seviyelerine göre işletmelerin izleyebilecekleri stratejik alternatiflerin incelendiği ikinci bölümde, ilk olarak tepe yönetim kademesinde yer alan iş stratejileri ve fonksiyonel stratejilere değinilmiştir. Uygulama bölümünde ise. patent kanununun yaratacağı ortamın yerli ilaç sanayisi üzerindeki etkisi ve bu etki karşısında yerli ilaç firmalarının uygulayacakları stratejilerin saptanması ile ilgili konular incelenecektir. Bu bölümde öncelikle patent korumasının yerli ilaç sanayisi üzerindeki etkisi anlatılmaktadır, ardından ileri gelen yerli ilaç firmaları ile yapılan mülakatlar ışığında, yerli ilaç firmalarının konuya yaklaşımları ve bu konuda izleyebilecekleri stratejiler ifade edilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1995
Keywords: Stratejik yönetim; Stratejik alternatifler