Kapalı olimpik yüzme havuzlarında güneş enerjisinin kullanımı ve termo-ekonomik analizi - Köşker, Fatih (My University, 2006)
İnsanların kullandıkları enerji kaynakları, nüfus artışı, hızlı endüstrileşme ve yaşam standartlarının yükselmesine paralel olarak değişmektedir. Önceleri kömür ve benzeri yakacaklar gibi konvansiyonel enerji kaynakları kullanıldı. Sonra bu kaynakların potansiyelinin azalması ve çevre kirliliğine sebep olması, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmaları yoğunlaştırmıştır. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan güneş enerjisinin önemli bir yeri vardır. Türkiye coğrafi konumu nedeniyle şanslı bir bölgede yer almaktadır ve hatırı sayılır miktarda güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Güneş enerjisi Türkiye'de yapıların ısıtılması ve soğutulması, sıcak su temini, seraların ısıtılması, tarım ürünlerinin kurutulması ve yüzme havuzlarının ısıtılması gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye gibi yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkeler, yüzme havuzlarında su sıcaklığını arttırmakta ve yüzme mevsimini uzatmaktadırlar. Bu çalışmada, güneş enerjisinden yararlanılarak kapalı olimpik yüzme havuzlarının ısıtılmasında kullanılan düzlemsel güneş kolektörlerinin, ihtiyaç duyulan enerji miktarına ve ekonomik koşullara göre optimum kollektör alanının saptanmasına yönelik olarak teknik ve ekonomik değerlendirmeler yapılmıştır. Bu amaçla Antalya, Adana, Ankara ve İstanbul illerindeki yüzme havuzlarının ısı kayıpları hesaplanmış ve optimum dizayn şartları saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Yüzme havuzları; Yüzme havuzlarında güneş enerjisinin kullanımı; Kapalı yüzme havuzlarında ısı kayıpları; Güneş enerjisi