Avrupa Birliği ortak dil çerçevesi programının Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim okullarında yabancı dil (İngilizce) dersi öğretiminde uygulanabilirliği - Doğan, Zuhal Yılmaz (My University, 2007)
Teknolojik gelişmeler sonucu oluşan ortak yatırımlar ve ticari faaliyetler, insan ilişkilerinin de yoğunlaşmasını sağlamıştır. Bu ilişkiler sırasında kişiler arasında bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla da dil bilme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Dünyada yaşanan bu değişimler, Avrupa Birliği ülkelerinin dil politikalarını da etkilemiş ve ortak değerler çerçevesinde bütünleştirmek amacıyla çoğul dilli ve çoğul kültürlü bir Avrupa Toplumu için Avrupa Ortak Dil Çerçevesi oluşturulmuştur. Erözden’in (2005) de belirttiği gibi, asıl amaç, kişilerin dil öğrenmesini sağlamaktan çok, ortak bir erek doğrultusunda Avrupa’da hareketliliği artırma ve ortak bir Avrupa Kültürü ortaya çıkartmak için ulusların ve insanların bir araya gelmeleri ve kaynaşmalarını sağlamaktır. Ülkemizde de bu birliğin bir parçası olmak ve Avrupa Birliği’ne girebilmek amaçlı, çoğunluğu eğitim odaklı olan birçok uyum çalışması yapılmıştır. Bu nedenle de MEB bünyesinde, özellikle dil eğitiminde Avrupa Ortak Dil Çalışmaları dikkate alınarak yeni programlar ve çalışmalar yapıldığı gözlenmektedir. Bu bilinçle eğitim ve öğretimin birinci kademesi olan 4. sınıftan itibaren yabancı dil olarak İngilizce öğretimi başlamış ve İngilizce dersi öğretimi benimsenmiştir. Bu verilerden yola çıkarak bu çalışmamızda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim okullarında dil öğretimiyle ilgili yayınlamış olduğu Talim Terbiye Kurul Kararları ve Avrupa Ortak Dil Çerçevesi’nde yer alan dil öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili ölçütler dikkate alınmıştır. Bu ölçütler göz önünde bulundurularak birbirlerine uyumları değerlendirilmiş, MEB ve Avrupa Ortak Dil Çerçevesi’nin dil öğretiminde hangi yöntem ve teknikleri dikkate aldıkları belirlenip elde edilen sonuçlar yoluyla eksik yönler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın değerlendirmeler bölümünde, saptanan eksiklikler incelenmiş, ulaşılan sonuç; “sonuç” başlığı altında ifade edilmiştir. Bu çalışmayla amaçlanan dil eğitimi üzerine ülkemizde yapılan çalışmalara destek olmak ve bu konuda farklı bir bakış açısı sunmaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ve Türkiye; Avrupa Ortak Dil Çerçevesi (CEF); Dil öğrenme süreci