Rüzgar enerji sistemlerinde güç kontrol yöntemleri - Atalan, Mertcan (My University, 2011)
Son yıllarda, CO2 salımı ve küresel ısınmaya karşı duyarlılık her geçen gün artmaktadır. Bunun sonucu olarak tüm dünya ülkeleri, enerji politikalarını sürdürülebilir ve temiz kaynakların kullanılmasına yönelik revize etmektedirler. Son on yıldaki gelişmesinden de anlaşılacağı üzere en büyük talebi rüzgâr enerjisi görmüştür. Gelişen güç elektroniği teknolojisinin avantajlarını da bünyesine katarak rüzgâr enerjisi, önümüzdeki yıllarda da cazibesini sürdürecektir.Bu çalışma kapsamında, rüzgâr enerjisi sistemlerinde kullanılan güç elektroniği dönüştürücüleri ve kontrol yöntemleri incelenmiştir. Sistem, 1,5 MVA nominal gücünde ve şebekeye bağlı bir tasarımdır. Başlıca bileşenleri, rüzgâr türbini, KMSG, AC/DC dönüştürücü, DC bara, DC/AC dönüştürücü, filtre endüktansı, opsiyonel transformatör, çeşitli sensörler ve koruma ekipmanlarından oluşmaktadır.Tüm sistem Matlab/SIMULINK ortamında modellenmiştir. Simülasyonlar, 480V, 600V ve 2400V fazlar arası gerilim değerleri için üç farklı topolojide tasarlanmıştır. Sistem boyutlarına simülasyonlar sonucunda karar verilmiş ve değişik topolojilerin davranışları karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Rüzgar gücü; Rüzgar türbini; Uzay vektör kavramı; KMSG kontrolü; MVA gücünde rüzgar türbini