Helezon konveyör sistemlerinde oluk boşluğunun ve eğimin iletim kapasitesine etkisi - Dedeoğlu, Onur (My University, 2018)
Helezon konveyör sistemleri 2200 yıl önce ilk defa Arşimet tarafından tasarlanmış, günümüze kadar çeşitli endüstri alanlarında kullanılmaya devam eden bir malzeme aktarım mekanizması olmuştur. Özellikle yığın malzemelerin aktarılmasında önemli bir yere sahip olan bu sistemler, popüler dünyada teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle ayrı bir boyut kazanmış, bünyesinde bulundurduğu teorik hesap ve formülizasyonların modelleme programlarıyla modellenmesine geçilmiştir. Günümüzde konveyör sistemlerini kullanan üretici firmalar bu yazılım programları sayesinde taşıyacağı malzemeyi kullanmakta olduğu sistemde önceden modelleme imkanı bularak malzeme hakkında gerekli öngörü bilgilerine sahip olmaktadır. Bu durum, teorikte hesaplanmış olan mekanizmaların pratikte deneme yanılma yöntemi olarak uygulanmadan önce, bilgisayar ortamında gerekli optimizasyonların yapılmasına olanak sağlamaktadır. Sistem ve malzeme çeşitliliği göz önüne alındığında bu modelleme programlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu sistemlerde iletim kapasitesinin ilgili teorik hesap ve formülizasyonlar da görüldüğü üzere, helezon sisteminin tasarımı ve hızının önemi olduğu kadar oluk boşluğunun ve eğim faktörünün de sistem üzerinde etkisi mevcuttur. Yapılan bu çalışmada bu oluk boşluğun ve eğimin etkisi, iki farklı boyuttaki malzemenin üzerinde hem deneysel olarak hem de bilgisayar ortamında modellenmesiyle incelenmiştir. Bu konuda yayınlanmış olan makaleler de incelenmiş olup yapılan analiz sonuçları yorumlanmıştır. İlgili sistemin deneyi YTU Konstrüksiyon Laboratuvarında yapılmış olup modellenmesinde Solidworks programı kullanılmıştır. İlgili analizler de sonlu elemanlar yöntemini kullanmakta olan EDEM akış analiz programında gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Helezon konveyör sistemi; Oluk boşluk; Eğim faktörü