Yeni girişimlerde (startup) ve kurumsal şirketlerde dönüşümcü liderliğin bireysel yaratıcılık üzerine etkisinde içedönüklüğün/ dışadönüklüğün düzenleyici rolü - Akan, Melda (My University, 2019)
Günümüzün hızla gelişen ve değişen iş dünyasında, iş yapma biçimlerine uygun olarak startup olarak adlandırılan yeni girişimler ortaya çıkmıştır. Dünyada 2008 yılındaki ekonomik krizden sonra sayıları ve etkinlikleri hızla artan startuplar, en büyük şirketleri geride bırakarak dünyanın en değerli firmaları haline gelmeye başlamıştır. Örneğin, 2017 yılında 34 startup 1 milyon dolar değerini aşarak tek boynuzlu girişim (unicorn) statüsüne erişmiştir. Startup kelimesinin birçok tanımı olsa da en çok kabul gören tanımına göre bu kavram, hızlı büyüme üzerine kurulmuş firmaları ifade etmektedir. Bu bağlamda bu yeni ekosistemin üyelerinin örgüt yapıları ve yetenek yönetimi, kurumsal şirketlerden çok daha farklı değerlendirilmektedir. Liderler ise startup adı verilen firmaların en önemli varlıkları olarak görülmektedir. Çünkü yenilik ve değişimin öncüsü olmak bu girişimlerin vazgeçilmezidir. Rekabet avantajı kazanmak isteyen organizasyonlarda liderlerin en temel görevlerinden biri, yaratıcı çalışanları istihdam etmesi kadar, onların yaratıcılıklarının ortaya çıkarılması olarak görülebilir. Liderlik, çalışan yaratıcılığı ve beş büyük kişilik özelliği ile ilgili yapılmış araştırmalar startup ve kurumsal organizasyon ayrımını yapmadan gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, farklı organizasyonlardaki (startup ve kurumsal organizasyonlar) dönüşümcü liderlik algısı, bireysel yaratıcılık ve içe dönüklük ilişkisi ortaya konulmuştur. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda dönüşümcü liderlik ve yaratıcılık ilişkisinde içe dönüklük/ dışa dönüklük kişilik özelliğinin düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir. Ayrıca startuplarda iş görenlerin bireysel yaratıcılık düzeylerinin kurumsal şirketlere göre yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Dönüşümcü liderlik; Yaratıcılık; İçe dönüklük