Kent mobilyası olarak aydınlatma elemanları-Boğaziçi'nden örnek incelemeler - Küçükkılıç, Esra (My University, 2008)
Kent Mobilyası Olarak Aydınlatma Elemanları? konulu tez çalışması kapsamında, kentlerde, genelde yaya alanlarında ya da yayaların da kullandığı araç yollarında bulunan ve gerek kentteki işlevsel özellikleri, gerekse kente olan görsel katkıları nedeniyle kent mobilyası olarak değerlendirilen kent aydınlatma elemanlarının teknik ve estetik yönden çeşitli özellikleri incelenmiş ve kullanıldıkları kentsel alana etkileri değerlendirilmiştir.Tez çalışmasının birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, ikinci bölümünde, kent mobilyası tanımı yapılmış, kent mobilyalarının kullanıldıkları kentsel alana etkileri anlatılmış, tasarım süreci ve tasarım verileri değerlendirilmiştir. Bu bölümde ayrıca, kent aydınlatma elemanlarının kent mobilyası olarak değerlendirilme nedenleri irdelenmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde kent aydınlatma ve kent aydınlatma elemanı tanımları yapılmış, ayrıca kent aydınlatma elemanlarının tarihsel gelişim süreci incelenmiştir.Dördüncü bölümde kentsel tasarım - aydınlatma elemanları ilişkisi kısaca değerlendirilmiş, aydınlatma master planlarının aşamaları anlatılmış ve kentsel tasarım ve kent aydınlatma yönünden önemine değinilmiş, daha sonra kent aydınlatma elemanlarının özellikleri tasarım ve kentsel kullanım alanlarına göre detaylı olarak incelenmiştir.Beşinci bölümde kent aydınlatma elemanlarının teknik özellikleri, aydınlatma tekniği ve yapım tekniği olmak üzere iki ana başlık altında detaylı olarak incelenmiş, aydınlatma tekniği kapsamında, aydınlatma aygıtlarının aydınlatma biçimleri, ışık yeğinlik dağılımları, aydınlık düzeyi dağılımları, geriverimleri, vb. gibi özellikleri, yapım tekniği konusu içinde de aydınlatma elemanlarının taşıyıcı sistemleri, koruma ve gereç özellikleri, vb. gibi teknik özellikleri irdelenmiştir.Son bölümde ise, Boğaziçi Avrupa yakası, sahil şeridi çalışma bölgesi örnek alan olarak seçilerek, bu bölgede bulunan aydınlatma elemanlarının teknik ve estetik özellikleri yapılan ölçme ve gözlemlerle incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Aydınlatma elemanı; Kent mobilyası; Kent aydınlatma; Kentsel tasarım; Boğaziçi