Yalıtım malzemelerine ait fiziksel özelliklerin belirlenerek ekonomi analizlerinin yapılması - Edremit, Abdulkadir (My University, 1997)
Yalıtım malzemelerinin test metotları, malzeme türü ve kullanılan standartların şekline göre değişim göstermektedir. Dolayısıyla tüm yalıtım malzemeleri test metot şekilleri malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin farklılıklarına göre sınıflandırılır. Malzemelere ne tip testlerin yapılacağı ilgili standartlarla belirlenmiştir. Ancak dünyadaki kalite standartlarının çeşitlilik göstermesi nedeniyle standartlar arası farklıkların sebep olduğu problemleri çözmek için ortak, standart uygulama çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde ısı yalıtım malzemeleri kimyasal içerikleri esas alınarak organik, anorganik ve sentetik olmak üzere üç sınıfta incelenmiştir, malzemenin fiziksel özellikleri, üretim şekilleri, içerikleri ve kullanım alanları belirtilmiş, ilgili tablolar verilmiştir. ikinci bölümde, plastik ve sert gözenekli malzemelerin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi için gerekli olan sekiz adet Türk Standardı belirtilmiştir. Bu standartlar, test metodu, test cihazları, numunelerin test için hazırlanması, deneyin yapılışı, hesap ve sonuçların gösterilmesi başlıkları altında incelenmiştir. Son bölümde ise Y.T.Ü. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Labaratuvarlarında yapılan polietilen esaslı ısı yalıtım malzemelerinin fiziksel özelliklerinin tayini deneyleri anlatılmıştır. Bu deney uygulamalarında standartlarda belirtilen durumların nasıl oluşturulduğu standartlardaki problemlerin nasıl ve hangi yaklaşımlarla çözümlendiği anlatılmış, yapılan deney sonuçlan verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Yalıtım malzemeleri; Plastikler-gözenekli sert maddelerin Türk standartlarına göre test modelleri; Polietilen esaslı ısı yalıtım malzemelerinin Türk standartlarına göre test metotları; Isı yalıtım malzemelerinin maliyet karşılaştırılması