Finansal risk yönetimi - Lokumcu, Serap (My University, 2009)
Finansal risk belli başlı risk faktörlerinde önceden tahmin edilemeyen değişimlerden kaynaklanan kayıp olasılığıdır. Kredinin klasik bankacılığın temel fonksiyonlarından birisi olması nedeniyle, kredi riski, bankacılıkta ilk tanımlanan risktir. Ticari bankalarda kredi riskinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi, bankaların etkin bir kredi yönetimi anlayışını benimsemesine bağlıdır.Kredi riski yönetiminin basarıyla gerçekleştirilebilmesi için, bankaların, kendi yapılarına en uygun modeli seçmesi gerekmektedir. Kullanılan kredi riski yönetimi modellerinin ne derece başarılı sonuçlar verdiğinin değerlendirilebilmesi için, söz konusu modeller bilimsel yöntemlerle test edilmelidir.Bankalar, kredi talep eden müşterilere kredi kullandırma/kullandırmama kararlarında ne yönde ve nasıl hareket edeceklerini belirleyebilmek için, kredi kullandırma/kullandırmama kararını etkileyen değişkenler arası ilişkileri ortaya koyan içsel kredi değerlendirme modelleri oluşturmaktadır.Bu çalışmada özel bir bankaya yapılan 5001 kredi başvurusunun ret veya kabul edilmesinde Lojistik Regresyon (LogR), Karar Ağacı ve Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemlerinden biri olan çok katmanlı ileri beslemeli geri yayılım ağı modelleri kullanılarak modellerin etkinlikleri, doğru sınıflandırma oranı ve I. ile II. tip hata oranları kullanılarak karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: kredi değerlendirmesi; lojistik regresyon; yapay sinir ağları